Zoeken
Menu
Thema’s

Verzorgen van wonden

Sommige huidaandoeningen gaan gepaard met wonden. Het verzorgen van deze wonden is zeer belangrijk en niet altijd even eenvoudig. Vaak komt het grootste deel van de dagelijkse verzorging neer op de ouders.

Een normale wond wordt altijd goed schoongemaakt en eventueel afgeschermd met een pleister. De wond wordt nat gehouden voor een sneller herstel. Er dient nooit aan een wond of korstje te worden gepulkt of gekrabd. Dit hindert het genezingsproces. Als de wond is genezen zal het korstje er vanzelf afvallen. 

Ernstige wonden en/of blaren

Bepaalde huidaandoeningen vormen ernstige wonden en/of blaren. Deze kunnen niet worden voorkomen en zijn lastig te genezen. Tegen de tijd dat de ene wond is hersteld hebben zich al nieuwe blaren op de huid gevormd. Een voorbeeld is de huidaandoening Epidermolysis Bullosa, een erfelijke aandoening waarbij de huid makkelijk kapot gaat. Het verzorgen van de huid en de wonden is hierbij zeer lastig.

Zo mogen er bij dit soort ernstige huidaandoeningen nooit gewone pleisters worden gebruikt.  De wonden moeten verbonden worden met een niet-verklevend verband. Ook worden speciale vette gazen gebruikt. Deze gazen worden aangebracht met een vette zalf of wondbedekkers met een siliconenlaag. Bij het verwijderen van het verband ontstaat op deze manier zo min mogelijk beschadiging aan de huid. 

De vet- of siliconengazen worden vervolgens voorzichtig afgedekt met absorberend verband. Het verband wordt daarna met een windsel gefixeerd. 

Pijnstilling

Een kind met een ernstige huidaandoening heeft vaak pijn. Vooral tijdens de wondverzorging, wat soms wel enkele uren in beslag kan nemen. Om de pijn draaglijk te maken wordt er in sommige gevallen tijdens deze verbandwisseling (en de rest van de dag) pijnstilling gegeven. Dit gebeurt altijd in overleg met de arts.

Extra tips

Gebruik na het douchen geen ruwe handdoeken. Probeer uw kind ook niet droog te wrijven, maar dep voorzichtig. Op die manier blijven de wonden heel.

Gebruik plastic huishoudfolie om wonden na het baden tijdelijk af te dekken. De huishoudfolie houdt warm, beschermt en vermindert de jeuk en pijn.

Informatie en materialen

Meer informatie en voor het aanschaffen van de juiste materialen kunt u terecht bij het Centrum voor Blaarziekten van het UMCG.

Omhoog