Zoeken
Menu
Thema’s

Psycholoog: iets voor jou

Een psycholoog kan uitkomst bieden bij de psychologische problemen die kinderen en tieners met een huidaandoening ondervinden.

Het is belangrijk begrip te hebben voor de gevolgen van een aandoening en de zwaarte van de behandeling.

Wat doet een psycholoog?

Psychologen behandelen patiënten om beter te worden of helpen bij de ontwikkeling. De patiënt leert om te gaan met de klachten om er zo weinig mogelijk last van te hebben. Acht tot tien gesprekken met een psycholoog is vaak voldoende.

Hulp bij sociale problemen

Bij veel jongeren is sprake van sociale problemen als gevolg van de zichtbaarheid van de aandoening. Zij kunnen bang zijn om afgewezen te worden door een ontsierende huid. Een psycholoog zal samen met deze jongeren hun schaamte en angst proberen weg te nemen, bijvoorbeeld door gesprekken, rollenspellen en eventueel blootstelling aan de gevreesde sociale situaties.

Hulp bij behandeling

Een psycholoog helpt bijvoorbeeld motiveren voor de (zalf)behandeling en biedt structuur in het leven van zowel de kinderen, tieners als de ouders. Het vaak moeten zalven is voor veel gezinnen moeilijk vol te houden. Tijdens de gesprekken kan worden stilgestaan bij de extra stress die de aandoening en de behandeling daarvan met zich meebrengt en de balans tussen inspanning en ontspanning.

Hoe kom ik bij een psycholoog?

U kunt een verwijzing naar een psycholoog krijgen via de huisarts, kinderarts of dermatoloog. Dit kan ook via de Jeugd Gezondheids Zorg (JGZ) of u kunt zelf op zoek gaan naar een psycholoog waar u zich prettig bij voelt. Dit kan onder andere op de website van psychologen Nederland .

Omhoog