Zoeken
Menu
Thema’s

Na de geboorte

Direct na de geboorte kunnen baby’s bedekt zijn met een vernix-laagje. Dit is een witte, vettige laag en wordt al tijdens de zwangerschap gevormd. Ook bevat de huid van een baby de eerste maanden na de geboorte minder pigment. 

Te vroeg geboren

Een baby is voldragen tussen 37 en 42 zwangerschapsweken. Wanneer een baby voor de 37e week wordt geboren, wordt dit een vroeggeboorte, prematuriteit, genoemd. Voor de 28e week is een baby extreem vroeg geboren, ook wel extreme prematuriteit genoemd. In Nederland kunnen soms baby’s vanaf de 24e week in leven blijven op de afdelingen Neonatologie. 

Er zijn kleine verschillen tussen de huid van een volwassene en de huid van een baby die op tijd is geboren, maar grote verschillen met de huid van een baby die te vroeg geboren is. Er is een tijd nodig voor de volledige ontwikkeling van de huid. Hoe vroeger de baby is geboren, hoe langer het duurt voordat de huid volledig ontwikkeld is. Tijdens de zwangerschap vindt pas in het derde trimester (derde fase van de zwangerschap) de uiteindelijke vorming en ontwikkeling van de huid van de baby plaats. De opperhuid is na de 34e zwangerschapsweek al goed ontwikkeld. Na de bevalling verandert de huid enerzijds omdat de huid aan de lucht wordt blootgesteld, anderzijds ontwikkelt de huid zich door gedurende het eerste levensjaar. 

Vernix-laagje

Bij de geboorte kunnen baby’s bedekt zijn met een witte, vettige laag. Dit heet Vernix caseaosa. Vernix is Latijn voor vernis en caseosa voor kaas.

Deze laag wordt in het derde trimester gevormd en bestaat uit water, vet (onder andere talg) en eiwitten. Het is waterafstotend, beschermt tegen bacteriën en zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt. Het zorgt ook voor het reguleren van de temperatuur, verlaging van de pH en verminderen van roodheid van de huid. De eigenschappen zijn zo goed dat er zelfs verzorgingsproducten op zijn gebaseerd, zoals “Droog Huidje Bodymilk of zachte crème” van Zwitsal. 

De hoeveelheid vernix wordt onder andere beïnvloedt door de wijze van bevallen (keizersnede of vaginaal), de zwangerschapsduur en het geslacht. 

Vernix: voldragen baby’s

Deze laag wordt zoals eerder gezegd in het derde trimester gevormd dus baby’s die op tijd geboren zijn hebben zo’n vernix-laagje. De hoeveelheid hiervan wisselt en wordt onder andere beïnvloedt door de duur van de zwangerschap. Hoe langer de duur, hoe minder vernix caseosa. Baby’s geboren na 42 zwangerschapsweken hebben vaak weinig of geen vernix-laag.

Vernix: te vroeg geboren baby’s

De vernix caseosa (vettig wit laagje bij geboorte) is nog niet goed ontwikkeld bij te vroeg geboren baby’s. Bij baby’s geboren voor de 28e week en die minder dan 1000 gram wegen ontbreekt deze laag helemaal. De eigenschappen van de vernix kunnen mogelijk worden gebruikt voor behandeling van de huid bij pasgeborenen. Hierbij kan bijvoorbeeld zalf gebaseerd op vernix een barrière geven voor de huid ter bescherming. Hier is nog onderzoek voor nodig.

Pigment

Pigment beschermt ons tegen de negatieve effecten van de ultraviolette straling. Blootstelling van een pasgeboren baby aan de zon is af te raden, omdat de huid van een baby de eerste maanden minder pigment bevat.

Aanbevolen wordt om de baby tot zes maanden oud in de schaduw te plaatsen en beschermende kleding te laten dragen. Houd er rekening mee dat zelfs in de schaduw de baby nog wordt blootgesteld aan ultraviolette straling. Sommige onderzoekers zijn wat voorzichtig met het gebruik van zonnebrandmiddelen, enkele bestanddelen kunnen een allergische reactie geven.

Omhoog