Zoeken
Menu
Thema’s

Kenmerken van de donkere huid

Huidaandoeningen zien er op een donkere huid vaak anders uit dan op een lichte huid. Belangrijke verschillen zijn:

De donkere kleur van de huid maskeert roodheid

Huidaandoeningen die op de blanke huid rood zijn, zijn op de donkere huid soms niet zo goed zichtbaar of hebben juist een grijs/zwarte kleur. Hierdoor kan het moeilijk zijn om een aandoening te herkennen bij iemand met een donkere huid.

Sterke neiging om te reageren op irritatie, beschadiging of ontsteking

Vaak ontstaat er dan hyperpigmentatie, een nog donkerdere verkleuring van de huid. Deze donkere kleur kan lang blijven bestaan, lang nadat de eigenlijke afwijking die het veroorzaakte verdwenen is. Bij acne (jeugdpuistjes), een soort ontsteking, kan een donkere verkleuring ontstaan. Soms is het daarom nodig om acne bij tieners met een donkere huid sneller te behandelen dan bij tieners met een lichte huid.

Overmatig littekenweefsel

Bij mensen met een donkere huid ontstaat sneller overmatig littekenweefsel na beschadiging van de huid. Dit wordt ook keloïd (zie foto) genoemd. Het kan al ontstaan bij een klein een wondje, bijvoorbeeld na het prikken van gaatjes voor oorbellen. Soms ontstaat het zelfs spontaan. Keloïd ontstaat vooral in het gebied vanaf de oorlellen tot en met de bovenrug en borst.

Keloid op de borstkas

Keloid aan het oor

Normale verschijnselen bij de donkere huid

Sommige huidverschijnselen komen bij de donkere huid vaak voor, terwijl ze bij de lichte huid bijna nooit gezien worden.

1. Lijntjes op de bovenarm, Voights-lijnen

2. Mongolenvlek: een egale blauwgrijze vlek op de onderrug bij pasgeboren baby’s

3. Donkere kleur van het tandvlees

4. Donkerdere kleur van de handlijnen in de handpalmen en rond de nagels

 

Omhoog