Zoeken
Menu
Thema’s

Insectenbeten

In het voorjaar krijgen we ook weer te maken met insecten. Met name muggen en wespen kunnen voor klachten op de huid zorgen, maar ook spinnen en bepaalde mieren kunnen bijten. Wat gebeurt er na een insectenbeet? En kan dit gevaarlijk zijn?

Insectenbeet

Een insectenbeet is een steek van een insect. Vaak treedt na de beet of steek een huidreactie op. Een insectenbeet komt regelmatig voor en over het algemeen is dit niet gevaarlijk. Wel kunnen sommige mensen allergisch zijn voor het gif van bijen of wespen.

Muggen 

Een mug valt onder een niet-giftige steker. Muggen steken om bloed op te zuigen en zichzelf hiermee te voeden. Deze insectenbeet veroorzaakt vaak een sterk jeukende zwelling. Soms kan de reactie zodanig ernstig zijn dat er blaarvorming optreedt. Mensen met een allergische aanleg (waaronder eczeem, astma, hooikoorts en/of een voedselallergie) reageren over het algemeen heftiger op een muggenbult.

Muggen komen vooral op lichaamsgeur en warmte af. Bedek de huid dus zoveel mogelijk en zet ramen en deuren tegen elkaar open. Een muggenspiraal (voor buiten) kan de muggen uit de buurt houden. 

Er bestaan jeukstillende zalven en/of crèmes tegen muggenbulten. Ook geeft een natte doek of een nat washandje vaak verlichting tegen de jeuk. Probeer niet te krabben.

Bijen en wespen  

Bijen en wespen vallen onder giftige-stekers en steken meestal uit zelfverdediging. Deze giftige angel moet vervolgens verwijderd worden. Probeer de angel met de nagel eruit te schrapen. Ook kan hiervoor de stompe kant van een mes of een pincet gebruikt worden. Pas altijd op dat je niet, indien nog aanwezig, in het kleine gifzakje aan de angel knijpt.

Na het verwijderen van de angel dient het wondje gespoeld te worden. Eventueel kan je het wondje deppen met alcohol. Een natte doek geeft vaak verlichting.

Wanneer je gestoken bent in de mond of de keel of als zwelling op andere plekken optreedt dan waar je gestoken bent, neem dan contact op met de huisarts. 

Omhoog