Zoeken
Menu
Thema’s

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie waarbij iemand overgevoelig is voor stuifmeel, oftewel pollen, van bloeiende bomen of planten. Meestal wordt hooikoorts veroorzaakt door stuifmeel van graspollen of ‘katjes’-dragende bomen.

De bloeiperiode van graspollen begint in april en loopt tot ongeveer half oktober. Voorjaarsbomen, zoals de hazelaar, de els en de berk bloeien al eerder. Wanneer je precies klachten krijgt is moeilijk te voorspellen.

Waarom heb ik hooikoorts?

Er is sprake van een erfelijke aanleg om allergisch te worden voor stuifmeel. Dit gebeurt niet meteen, er moet eerst langdurig contact met stuifmeel zijn geweest. Hooikoorts kan dus zowel op jongere als op latere leeftijd ontstaan.

Symptomen

Als stuifmeel in contact komt met het slijmvlies van de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp raken de slijmvliezen geprikkeld. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Veel moeten niezen
  • Jeukende en/of tranende en/of branderige ogen
  • Branderige keel
  • Jeukende keel en/of kriebelhoest

Bestaan er medicijnen tegen hooikoorts?

Jazeker. Hooikoorts kan bij veel klachten behandeld worden. Meestal is dit met neusspray, oogdruppels en/of tabletjes. Je kunt deze zelf kopen bij de drogist of via de huisarts aanvragen.

Verminder je klachten!

Hooikoorts kun je niet voorkomen, maar je kunt naast de medicatie ook zelf de klachten verminderen. Vooral op zonnige en winderige dagen zijn er veel pollen in de lucht. Door ramen te sluiten voorkom je dat er veel pollen naar binnen waaien. Wil je toch luchten? Doe dit dan in de ochtend, dan zijn de pollen het geringst.

Ook kan het dragen van een zonnebril voorkomen dat de pollen in de ogen komen. Door het smeren van vaseline in je neusgaten en op je bovenlip blijft een deel van de pollen plakken. 

Wanneer je toch veel last krijg dan kan een douchebeurt helpen. Tijdens het douchen spoel je bijvoorbeeld de pollen uit je haren. Ook kun je je kleren het beste iedere dag wassen. 

Omhoog