Dr. Joost Frenkel

Joost Frenkel
Functie
Kinderarts en Immunoloog
Expertise
Kinderarts in het UMC Utrecht en immunoloog

Auto-inflammatoire aandoeningen zijn zeldzaam. Auto-inflammatie betekent ‘zelf ontsteken’. Het is het aandachtsgebied van Dr. Joost Frenkel, kinderarts in het UMC Utrecht, die meewerkt aan de informatiepagina’s op Huidhuis over deze aandoeningen. Dankzij deze bijdrage helpt hij ouders en kinderen via de website op weg in hun zoektocht naar betrouwbare informatie.

 

Auto-inflammatoire ziekten: het afweersysteem slaat loos alarm

Ik ben kinderarts in het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht, met als aandachtsgebied auto-inflammatoire ziekten. Dat zijn aandoeningen waarbij er ontsteking ontstaat, zonder dat er bijvoorbeeld een infectie is. Het afweersysteem slaat loos alarm, met als gevolg koorts, pijn en vaak ook huiduitslag.

 

Diagnose, behandelopties en onderzoek in het Expertisecentrum

Wij zijn voor heel Nederland expertisecentrum voor kinderen met dergelijke aandoeningen. Dit betekent dat we helpen bij het stellen van de diagnose, ervaring hebben met de verschillende behandelopties en wetenschappelijk onderzoek doen naar de oorzaak, gevolgen en behandeling van deze uiterst zeldzame aandoeningen. Daarin werken we samen met de vereniging voor (ouders van) kinderen met auto-inflammatoire- en systeemziekten, KAISZ en met collega’s in Nederland, Europa, Japan, de VS en Canada.

 

Huidhuis helpt

'Ik ben erg blij met de mogelijkheid om via de website ouders en kinderen op weg te helpen in hun zoektocht naar betrouwbare informatie. Die zoektocht is vaak lang voor patiënten met zeer zeldzame ziekten, en dan kan Huidhuis uitkomst bieden.'