Opvoeding en seks

Voor ouders

Is jouw kind al bezig met seks? Kinderen zijn vaak al verder dan je denkt! Via de school en via de media krijgen kinderen veel te horen over seks. Toch is het ook belangrijk om als ouder met je kind te praten over seks. Seksuele voorlichting is een onderdeel van de opvoeding. 

               soa.jpg

Seksuele ontwikkeling van kind en puber

 • Baby’s en peuters ontdekken en onderzoeken het eigen lichaam. Sla als ouder bij aanwijsspelletjes de geslachtsorganen niet over.
 • Jonge kinderen (4 tot 7 jaar) beginnen met doktertje spelen, willen weten waar kindjes vandaan komen en worden ‘verliefd’. Vertel als ouders over de verschillen tussen jongens en meisjes en over elkaar lief vinden. 
 • Bij oudere kinderen (7 tot 10 jaar) zie je dat jongens en meisjes meer apart van elkaar gaan spelen. Het wordt ‘ongemakkelijker’. Op deze leeftijd horen kinderen om zich heen al veel over liefde en seks. Probeer als ouders te praten over verliefdheid en zoenen. 
 • Van 10 tot 12 jaar zitten kinderen in de prepuberteit. Ze worden preutser en krijgen meer interesse in seksualiteit. Probeer als ouder met meisjes te praten over de menstruatie en met jongens over de eerste zaadlozing. Meisjes krijgen meestal tussen de 10 en 15 jaar de eerste menstruatie. De eerste zaadlozing vindt meestal tussen de leeftijd van 11 en 16 jaar plaats. 
 • Vanaf 12 tot 15 jaar zitten kinderen in de puberteit. Het lichaam verandert en ze gaan zichzelf zien als iemand die seks kan hebben. Vaak zijn pubers onzeker over hun eigen lichaam en zijn ze erg beïnvloedbaar.  
   

Tips voor de seksuele opvoeding van je kind 

 • Bespreek seks en seksualiteit gedurende de hele opvoeding. Jongere kinderen staan meer open voor praten over seks, omdat het nog ver van hen afstaat.
 • Probeer op een open manier te praten met je kind. Gedetailleerde informatie over seks krijgen kinderen ook al op school. Het gaat erom dat een kind het gevoel heeft dat het gesteund wordt door zijn ouders en naar je toe kan komen als het ergens tegenaan loopt. 
 • Het is belangrijk om afspraken te maken en grenzen te bespreken, maar probeer niet alleen te zeggen wat wel en niet mag. Wees ook belangstellend. Let op je kind zodat je weet waar hij of zij mee bezig is. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik merk dat je verliefd bent’ en zeggen dat je dat leuk vindt. 
 • Voor zowel meisjes als jongens zijn vaders én moeders belangrijk. Mannen en vrouwen benaderen seksualiteit anders en het is goed voor een puber om met beiden te kunnen praten. 
 • Geef zelf het goede voorbeeld. Kinderen nemen niet alleen gedrag over uit de media en van vriendjes, maar ook van ouders.
 • De ene ouder kan makkelijker praten dan de ander. Probeer toch een vorm te vinden die bij jou past om op een open manier met je kind te praten. 
   

Links met extra informatie

Algemene website over jongeren en opvoeding.

Website voor ouders over seksuele voorlichting.