‘Wondermiddel’ tegen malaria op de markt

Malaria

Tafenoquine is een nieuw medicijn, waarmee malaria kan worden genezen. In Amerika hebben de autoriteiten toestemming gegeven om het medicijn te gebruiken. Volgens malaria-onderzoeker Robert Sauerwein van het Radboud UMC Nijmegen is dit erg goed nieuws. Vooral omdat het medicijn eenvoudig te gebruiken is. 

De stof in het geneesmiddel is al langer bekend bij onderzoekers. “Het is tien jaar geleden ontdekt en heeft eindelijk het stadium bereikt dat het ook daadwerkelijk als geneesmiddel kan worden gebruikt”, aldus Robert Sauerwein. Het middel kan gezien worden als het zusje van een bestaand medicijn tegen malaria. Het bestaande middel moet alleen langer geslikt worden, waardoor het kostbaar is. 

Tafenoquine wordt in één keer, via een pil, ingenomen. Een erg groot voordeel. Ook pakt dit medicijn de parasiet aan in de lever. Als de pil op tijd wordt ingenomen, binnen zeven dagen na de prik van de mug, hoeft de patiënt niet ziek te worden. Daarnaast zorgt de pil ervoor dat de parasiet definitief verdwijnt en er niks in de lever achterblijft. 

Het middel kan nog niet preventief worden gebruikt, maar Sauerwein sluit niet uit dat dit ooit gebeurd. Als nuance voegt Sauerwein nog toe dat het medicijn baanbrekend is, maar het malaria nog niet oplost.


Bron: RTL Nieuws

Nieuws categorie