WHO wil dat Europa maatregelen neemt tegen mazelenuitbraak

Vaccinatie

In heel Europa krijgen een recordaantal kinderen te maken met mazelen. Er wordt zelfs gesproken over een mazelenuitbraak. In de eerste helft van 2018 kregen ruim 41.000 kinderen mazelen. Het totale jaarrecord van 2017 lag op bijna 24.000 kinderen en in 2016 op ruim 5000 kinderen. Een zorgwekkende situatie. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor deze mazelenuitbraak en wil dat Europese landen maatregelen gaan nemen. Afgelopen jaar zijn er 37 kinderen overleden aan deze aandoening. De VN-organisatie benoemt het gevaar van de daling in het aantal vaccinaties tegen het virus.

In Oekraïne is het probleem het grootst met meer dan 23.000 besmette kinderen. Maar ook in Frankrijk, Griekenland en Italië zijn veel kinderen besmet. Volgens het RIVM is het aantal besmette kinderen in Nederland laag. Vijf jaar geleden was er een uitbraak, vooral onder niet gevaccineerde, orthodoxe-protestantse kinderen in een schoolleeftijd. 

Wat zijn mazelen

Mazelen is een ziekte met koorts, vlekjes en verkoudheid. De infectie wordt overgedragen via luchtwegen, bijvoorbeeld door te hoesten. Ook ontstaan er kenmerkende witte vlekjes aan de binnenkant van de wangen. Bij kleine kinderen kunnen mazelen ernstig verlopen, er is ook geen behandeling voor. 


Bron: Nu.nl

Meer over mazelen op Huidhuis
 

Nieuws categorie