Waarom een droge huid en wat kun je ertegen doen?

Droge huid en behandeling

Het wordt steeds kouder en dat merken we aan onze huid. De huid wordt kwetsbaar en droog. Eigenlijk een veel voorkomend huidprobleem, maar wel vervelend. Hoe kan dit en wat kun je ertegen doen?

Barrièrefunctie

De huid is ons grootste orgaan en vormt een barrièrefunctie tegen onder meer zonlicht, bacteriën en schimmels. Bij een droge huid is meestal sprake van een verminderde huidbarrière, de huid staat dan als het ware open en zo wordt het kwetsbaar en verliest het vocht. 

De koude en droge lucht van buiten, in combinatie met de warme en droge lucht binnen, zorgt grotendeels voor de droge huid. Het vocht in je huid verdampt dan namelijk sneller. Dit is tevens een van de redenen dat eczeem in de winter bij veel mensen verergerd. Maar ook kun je de huidbarrière zelf verstoren. Bijvoorbeeld door te vaak en te heet te douchen. Tips en adviezen lees je terug in ons thema over de droge huid.

Verzorging

Een droge huid is vaak schilferig en rood en kan heel erg jeuken. De huid vertoont barstjes en voelt ruw aan. Het verzorgen van een droge huid bestaat onder meer uit het vet en soepel houden van de huid. Veel mensen beginnen dan te smeren met allerlei crèmes en zalfjes.  Maar lang niet alle producten zijn goed voor de droge huid. Pas bijvoorbeeld op met producten waarin ook parfum zit.

Onthoud ook dat je dagelijks moet smeren en een droge huid niet al na één smeersessie over zal zijn. 


Meer weten over de droge huid of wil je weten wat het verschil is tussen een zalf, een lotion of een crème? Lees dan meer in ons thema over de droge huid.
 

Nieuws categorie