Manier ontdekt om resistente kankercellen te doden

Research

Bij de behandeling van kanker kunnen kankercellen ongevoelig worden voor de werking van een bepaald medicijn. Worden deze kankercellen resistent, dan ontwikkelen ze tegelijkertijd een zwakke plek. Deze zwakke plek ontstaat doordat de kankercellen zich aan de aanwezigheid van het kankermedicijn aanpassen.

ALV

René Bernards en zijn team, kankeronderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam, hebben nu ontdekt hoe ze resistente melanomen kunnen doden door die zwakke plek in de tumorcellen te benutten.

Melanoom

Een melanoom is een kwaadaardige tumor dat ontstaat vanuit pigmentcellen in de opperhuid. In het onderzoek diende het team een bepaalde stof toe, waardoor de resistente tumorcellen dood gingen en de melanoomcellen overleefden die nog wel voor het medicijn gevoelig waren. 

"Het gaat mogelijk om een eerste stap in de verbetering van de behandeling van patiënten met melanoom", zegt Jan Schellens, internist en oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. "Maar dat moeten we nog wel bewijzen." 

Voor het onderzoek, ook of deze aanpak eveneens werkt bij andere soorten kanker, is een Europese subsidie van 2,5 miljoen euro verkregen. 


Hoopgevend! Lees het hele artikel op NOS.nl

Op onze informatiepagina over melanomen lees je meer over deze tumoren, de behandeling en hoe je die kunt voorkomen.
 

Nieuws categorie