Onzekerheid door zichtbare huidproblemen

Huidfonds en de huid

Het hebben van een huidaandoening kan een grote impact hebben op iemands leven. Vooral ook op de psychosociale aspecten van het leven. Psychische klachten bij een huidaandoening worden nog te vaak onderschat. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders zich minder zelfverzekerd voelt wanneer er iets zichtbaars aan de hand is met hun huid. 

Voor de huid die 'anders' is

Het onderzoek, uitgevoerd door Motivaction, is een initiatief van het Huidfonds. Juist om de psychosociale effecten van huidproblemen inzichtelijk te maken. Het Huidfonds heeft tevens de campagne Huidhelden in het leven geroepen om de acceptatie van de huid die 'anders' is te vergroten. De campagne vertelt verhalen van mensen met een huidaandoening. 

Je huid als identiteit

"Een huidaandoening heeft een grote impacht en het merendeel van de Nederlanders is zich zeer bewust van de functie van de huid als orgaan", aldus Karel Slootman, directeur van Motivaction. Veel mensen ervaren een schaamte bij huidproblemen. Volgens Jantine van 't Klooster, directeur van het Huidfonds, komt dit omdat de huid als orgaan heel zichtbaar is. De huid is een groot onderdeel van je identiteit. 

Een gezonde huid is niet vanzelfsprekend

Het onderzoekt toont ook aan dat het meerendeel van de Nederlanders het belangrijk vindt dat er wordt gewerkt aan acceptatie. Vooral van de huid die 'anders' is. Wist je bijvoorbeeld dat 1,2 miljoen mensen een huidaandoening hebben? Jantine van 't Klooster benadrukt dat het Huidfonds mensen ook bewust wil maken van het feit dat een gezonde huid niet vanzelfsprekend is. “De maatschappij moet zich beseffen hoeveel impact het hebben van een huidaandoening heeft op een mensenleven". 

Meer informatie...

Meer over het onderzoek of over de goede doelen organisatie lees je op Het Huidfonds.

Foto: het Huidfonds

Nieuws categorie