Onze huid krijgt dit weekend veel te verduren

Huid in de herfstkou

We hebben een heerlijk lange zomer gehad, maar die is nu toch echt afgelopen. De koude herfst is dit weekend goed voelbaar. De voorspelde tien graden zullen zelf ijzig koud voelen, terwijl dezelfde temperatuur midden in de winter erg fijn voelt. Hoe kan dat?

Veel mensen trekken bij tien graden meteen een dikke trui en warme winterjas aan. Dit komt door de grote overgang van warm naar koud. Hier moet ons lijf aan wennen.  Het acclimatiseren duurt altijd even. Tien graden voelt in februari veel warmer aan dan nu in oktober. 

Warmbloedig of een echte koukleum

Wist je dat grote mensen meer lichaamswarmte verliezen dan kleine mensen? En dat mensen met meer lichaamsvet het warmer hebben dan mensen met weinig lichaamsvet? Het vet onder de huid kan als een soort isolatie worden gezien. Daarnaast reageert iedereen anders op wisselende temperaturen. Dit komt, omdat de ene persoon warmbloedig is en de andere niet of minder. Zelfs binnen hetzelfde gezin.

Lichaamsreactie op kou

Onze huid merkt het op wanneer de temperatuur daalt. De receptoren in de huid sturen een signaal naar de hersenen. En specifiek naar de hypothalamus. Dit is de thermostaat van ons lichaam. De hersenen reageren hierop, waarna bijvoorbeeld de bloedvaten vernauwen. Dit voorkomt dat de inwendige temperatuur daalt. Ook kun je gaan bibberen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vaker worden blootgesteld aan koude temperaturen, hier ook minder lichamelijke reacties op krijgen. De bloedvaten vernauwen minder en het bibberen neemt af. Zo went ons lichaam aan de temperatuur waaraan het blootgesteld wordt. Een koude oktoberdag voelt daarom ook dubbel zo koud als een dag in februari met dezelfde temperatuur. Ons lichaam is dan meer aan de kou gewend en reageert minder heftig. 
Andersom geldt overigens hetzelfde. Ook aan warme temperaturen moet ons lichaam wennen. 

Droge huid

De kou en de temperatuurswisselingen kunnen zorgen voor een droge huid. Huid de huid goed vet met een crème. Douche niet te lang en niet te heet. Dit droogt de huid extra uit. Heb je het koud? Kleed je dan liever wat warmer aan. 


Bron: HLN

Meer over de droge huid lees je op Huidhuis.
 

Nieuws categorie