Langdurig gebruik plastablet kan huidkanker veroorzaken

Verhoogd risico huidkanker door plastablet

Mensen die het plastablet Hydrochloorthiazide (HCT) langdurig gebruiken hebben een verhoogd risico op huidkanker. De huid wordt namelijk gevoeliger voor schade van zonlicht of de zonnebank. Dit blijkt uit Deens onderzoek. 

Huidkanker

Het gaat specifiek om twee vormen van huidkanker, namelijk basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Dit zijn de meest voorkomende vormen van huidkanker. Gelukkig zijn deze vormen vaak goed behandelbaar. 

Verantwoord omgaan met zonlicht

Mensen die dit plastablet langdurig gebruiken wordt geadviseerd om verantwoord om te gaan met blootstelling aan de zon en uv-straling. Volg hiervoor altijd de algemene richtlijnen van huisartsen en de stichting KWF Kankerbestrijding. Bij verdachte huidafwijkingen moet de huisarts geraadpleegd worden. HCT wordt vaak voorgeschreven aan mensen met een hoge bloeddruk, hartfalen of vochtophoping. 

Plastablet blijft op de markt

Het plastablet mag nog gewoon voorgeschreven worden, omdat het middel onder meer het risico op hart- en vaatziekten kan verlagen. Stop dus niet zomaar met het middel en overleg altijd eerst met je arts. 


Bron: Zorgkrant

Meer over Basaalcelcarcinoom en Plaveiselcelcarcinoom op Huidhuis

 

Nieuws categorie