Huidproblemen door brandharen eikenprocessierups

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups zorgt rond mei en juni voor veel huidproblemen. In deze periode ontwikkelen de rupsen namelijk brandharen die gevaarlijk zijn voor zowel mens als dier. Daarna graven ze zich in om enkele maanden later als grijze nachtvlinder ter wereld te komen. 

Brandharen als verdedigingsmechanisme

De rups ontwikkelt de brandharen niet zomaar. Het is een verdedigingsmechanisme tegen dreigend gevaar. Met de brandharen kunnen de rupsen hun vijanden weren. De haren blijven, ook wanneer ze op de grond liggen, nog enkele jaren giftig. Eikenprocessierupsen worden vooral gezien op plekken waar veel eikenbomen staan. 

Huidproblemen door brandharen

De brandharen zijn gevaarlijk voor mens en dier. De meeste problemen worden gezien bij contact met de huid, maar ook ogen en luchtwegen kunnen geirriteerd raken. Symptomen zijn een rode opgezwollen huid, jeuk, oogirritatie en ademhalingsproblemen. 

Wat te doen bij jeuk en roodheid

Bij huidirritaties en jeuk ben je snel geneigd om te gaan krabben, maar dit helpt niet. Je kunt wel een stuk breed plakband op de huid leggen en deze er vervolgens weer aftrekken. Hierdoor trek je de brandharen van je huid. 

Was je kleding op hoge temperatuur. Voordat je jezelf gaat wassen kun je je lichaam het beste goed afspoelen met een stevige straal.  Rode ogen kun je uitspoelen met lauw water. 

Bij een reactie van de longen is het verstandig om altijd de dokter te bellen. Iedereen reageert anders op de brandharen en bij de een is de allergische reactie heftiger dan bij een ander. Soms kan de overgevoeligheid wel twee weken duren. Bij ernstige jeuk kunnen speciale zalfjes verlichting geven. 

Voorkom huidproblemen door brandharen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wees voorzichtig in de bossen, ga niet onder bomen zitten en raak de bomen ook vooral niet aan. Vermijd het contact met rupsen. In de gehele directe omgeving van de eikenprocessierups kunnen brandharen aanwezig zijn. 


Bron: groennieuws.nl

Nieuws categorie