Gekweekte huidlaag als alternatief voor proefdieren

Huidlaag

Wetenschappers hebben een huidlaag gecreëerd die vergelijkbaar is met de opperhuid van de mens. Dit is de buitenste huidlaag van onze huid. De huidcellen kunnen in de toekomst mogelijk worden gebruikt om make-up en medicijnen te testen. Zo vormt deze creatie een mogelijk alternatief voor proefdieren.

Dit blijkt uit Brits en Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Stem Cell Reports. De huid werd gekweekt met hulp van pluripotente stamcellen. Deze cellen kunnen uitgroeien tot bijna alle celtypes. Ook werden er tijdens het kweekproces zogeheten keratinocyten geproduceerd. De cellen werden vervolgens in een driedimensionale structuur geplaatst, zodat er een huidlaagje ontstond.

De cellen kunnen, volgens de wetenschappers, gebruikt worden om het ontstaan van huidziektes te bestuderen. Onderzoekster Theodora Maura vertelt dat de gekweekte huid gebruikt kan worden om een groot aantal huidaandoeningen te bestuderen waarbij de opperhuid defect raakt door mutaties in genen, die zijn betrokken bij de formatie van de buitenste huidlaag. Daarnaast is het een belangrijke stap naar proefdiervrije onderzoeken. 


Bron inclusief foto: ScienceDaily
 

Nieuws categorie