De droge huid: smeren, smeren, smeren

Droge huid

Veel mensen hebben in de winter last van een droge huid. Erg vervelend, maar wat kun je hier nu precies tegen doen? En hoe komt het eigenlijk? Dermatoloog Menno Gaastra van de NVDV vertelt erover.

Luchtvochtigheid en de droge huid

“De droge huid in de winter komt niet alleen door de kou buiten”, vertelt dermatoloog Gaastra. “Belangrijker is dat de verwarming binnen aangaat”. Hierdoor gaat namelijk de luchtvochtigheid omlaag en daardoor droogt de huid uit. Deze wordt trekkerig en gevoeliger. Volgens Gaastra hebben miljoenen Nederlanders hier last van. Vooral aan de onderbenen.

Smeren, smeren, smeren

De ultieme oplossing is smeren. Een creme behoudt deels het water in de huid, wat uitdroging voorkomt. Mensen met een zeer droge huid zijn vaak gebaat bij een vettige zalf. Gaastra geeft aan dat je wel moet blijven kijken naar wat je zelf ook prettig vindt. “Er moeten niet te veel conserveermiddelen in zitten” Veel grote merken hebben vaak geparfumeerde producten die irritaties kunnen geven. Ook douche oliën kunnen een oplossing zijn. Daarnaast kunnen wij als tip meegeven om niet te vaak en te heet te douchen.

Vocht en de huid

Gaastra benadrukt nog dat de middelen die we gebruiken erop gericht moeten zijn om de verdediging van de huid overeind te houden. “Wie het vocht in de huid weet vast te houden, houdt ook die verdediging staande”. 


Bron: Nu.nl

Meer over de droge huid lees je op Huidhuis.
 

Nieuws categorie