Brandwonden en littekens door gebruik lachgas!

Brandwondencentra zien steeds meer slachtoffers met tweedegraads en derdegraads brandwonden door het gebruik van lachgas. 

Lachgastank veroorzaakt diepe wonden

De lachgastank wordt tijdens het bijvullen van de ballonnen vaak tussen de benen wordt geplaatst. Na het inademen van het gas raakt men in een korte en sterke roes waardoor de pijngrens veel hoger ligt. Daardoor heeft men vaak niet door dat de tank zo koud wordt dat deze letterlijk in de huid invriest en diepe wonden achterlaat. De wonden lijken op diepe tweedegraads en derdegraads brandwonden en kunnen levenslange littekens achterlaten. 

De wond warm en droog houden

Bij het oplopen van een dergelijke verwonding is het niet de bedoeling om de wond als een brandwond te behandelen. Ga de wond dus niet koelen. Het is wel belangrijk om de wond af te dekken, warm en droog te houden, de kleding zo snel mogelijk te verwijderen en een arts te waarschuwen.

Brandwondencentra trekken aan de bel

De afgelopen acht weken hebben zich zo'n 14 personen met dergelijke verwondingen gemeld. Brandwondencentra zijn bang voor veel meer slachtoffers en trekken aan de bel. Ze zijn, met het festivalseizoen in het vooruitzicht, een campagne gestart.


Lees het hele artikel via RTL Nieuws.

Foto: ANP

Nieuws categorie