Albinisme Awareness Day 2019

Albinisme in Afrika

Morgen is het Internationale Albinisme Awareness Day. Donderdag 13 juni staat in het teken van bewustwording van de aandoening en wat het inhoudt om te leven met albinisme. 

Albinisme en pigment

Bij albinisme ontbreekt melanine in de huid, haren en ogen. Mensen met albinisme zijn hierdoor niet of maar gedeeltelijk beschermd tegen de schadelijke UV-straling. Ook bestaat er een verhoogd risico op huidkanker en blindheid. 

Een behandeling of genezing van de ziekte is er niet. De huid en ogen van mensen met albinisme moeten vanaf de geboorte beschermd worden tegen de zon. Op die manier wordt geprobeerd om snelle huidveroudering, huidkanker en oogschade te beperken. Maar schade treedt helaas altijd op. 

Discriminatie 

In ons lans is de aandoening zeldzaam. Ongeveer 1 op de 17.000 Nederlanders heeft albinisme. In delen van Afrika komt deze genetische aandoening veel vaker voor. Helaas is discriminatie en stigmatisatie daar nog een groot probleem. Vanwege het intenste zonlicht heeft de ziekte daar ook een ernstiger verloop. 

Still standing strong!

Het thema tijdens International Albinism Awareness Dat is 'Still standing strong'. Je kunt dit op social media volgen onder de hashtags #IAAD2019 #AlbinismDay


FOTO: vanuit expositie Leven in de Schaduw uit het UMC Groningen. 

Nieuws categorie