25 juni: Wereld Vitiligo Dag

Op 25 juni staan mensen wereldwijd stil bij de huidaandoening Vitiligo. Deze aandoening komt bij 1% van de bevolking voor. Michael Jackson is de bekendste artiest geweest met vitiligo. Zijn sterfdag is daarom uitgeroepen tot internationale Vitiligo Dag. 

De melkwitte plekken bij deze aandoening ontstaan doordat de pigmentcellen in de huid kapot gaan.  Het is niet precies duidelijk waarom dit gebeurt. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen, waarbij het eigen afweersysteem de pigmentcellen aanvallen. 

Albinisme Awareness Day 2019

Morgen is het Internationale Albinisme Awareness Day. Donderdag 13 juni staat in het teken van bewustwording van de aandoening en wat het inhoudt om te leven met albinisme. 

Albinisme en pigment

Bij albinisme ontbreekt melanine in de huid, haren en ogen. Mensen met albinisme zijn hierdoor niet of maar gedeeltelijk beschermd tegen de schadelijke UV-straling. Ook bestaat er een verhoogd risico op huidkanker en blindheid. 

Behandeling immuuntherapie bij huidkanker effectief

De kans op terugkeer van een melanoom is aanzienlijk kleiner, wanneer patiënten na een operatie worden behandeld met immuuntherapie. Dat zeggen artsen van het Antoni van Leeuwenhoek naar aanleiding van een internationale studie.

Cutis Cura: Integraal ehealth concept

Zorg voor mensen met huidaandoeningen kan en moet beter; dat is waar het Huidhuis een bijdrage aan wil leveren. Het Huidhuis concept staat voor het ontsluiten van kennis aan alle lagen van de bevolking. Het Huidhuis koppelt tevens de verspreiding van kennis
aan ondersteuning van behandeling en de mogelijkheid tot ondezoek. Op de website Huidhuis.nl is betrouwbare en gestructureerde
informatie te vinden voor mensen met een huidaandoening, professionals en andere betrokkenen.

Door slaapgebrek kan de huid niet herstellen

Slaap jij te weinig? Dan heb je kans dat je huid er ouder uit gaat zien. Een huid veroudert bij slaapgebrek namelijk twee keer zo snel als normaal. Ook herstelt de vermoeide huid minder snel van bijvoorbeeld zonverbranding. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Bijzonder aan het onderzoek is dat er ook uit blijkt dat vrouwen die slecht slapen zichzelf onaantrekkelijker vinden. Voor het onderzoek werden in totaal 60 vrouwen onderzocht, waarvan de helft normaal sliep en de andere helpt te kort. De huid werd met onder meer ultraviolet licht bestudeerd. 

Dwarsdenken en doordouwen interview

De zorg voor kinderen met een huidaandoening moet en kan beter’, aldus Suzanne Pasmans. Het bewijst levert ze met het digitale platform ‘het Huidhuis’ dat kinderen en hun ouders de regie geeft over de huid-aandoening. Zij zijn ook de eigenaar van het eigen
medisch dossier: ‘Kind en ouders in de spilfunctie, zoals het hoort!’

FNO Zorg én Perspectief

Het FNO programma Zorg én Perspectief wil de verschillen tussen jongeren met een chronische aandoening en hun gezonde leeftijdsgenoten verkleinen. Voor jongeren met een chronische aandoening zijn de drempels naar passende zorg, onderwijs, sport en werk vaak hoog. Veel hoger dan voor hun gezonde leeftijdgenoten.

Gekweekte huidlaag als alternatief voor proefdieren

Wetenschappers hebben een huidlaag gecreëerd die vergelijkbaar is met de opperhuid van de mens. Dit is de buitenste huidlaag van onze huid. De huidcellen kunnen in de toekomst mogelijk worden gebruikt om make-up en medicijnen te testen. Zo vormt deze creatie een mogelijk alternatief voor proefdieren.

Genetische test al mogelijk vóór de zwangerschap

Bestaat er een kans dat je baby wordt geboren met een zeer ernstige afwijking? Je kunt het genetisch laten testen nog voordat je in verwachting bent geraakt. Dat kan straks bij zes huisartsen in Groningen en Friesland.