Aantal tekenbeten uitzonderlijk laag door warmte

Volgens de tekenradar zijn er de afgelopen weken ongeveer tweederde minder meldingen binnengekomen dan in dezelfde periode in de voorgaande jaren. Dit aantal meldingen is uitzonderlijk laag. Het warme en droge weer is vermoedelijk de oorzaak. 

Normaal worden er in juni en juli, volgens het RIVM, meer dan een half miljoen tekenbeten gemeld. Ongeveer drie weken geleden zagen ze een sterke daling in het aantal meldingen. Teken zijn nog wel actief en mensen moeten nog steeds alert zijn. Volgens het RIVM verstoppen teken zich in droge periodes om zo uitdroging te vermijden. 

Acne mag gezien worden via #skinpositivity

Ken jij de hashtags #skinpositivity en #acnepositivity al? De hashtags haken in op de body positive trend waarbij we ons lijf moeten omarmen. Ook als deze minder perfect lijkt. De boodschap is om je niet (langer) te schamen voor acne. 

Artsen waarschuwen voor sluipmoordenaar hepatitis B en C

Chronische hepatitis B en C veroorzaken meer doden dan er vielen onder hiv-patiënten tijdens het hoogtepunt van de aidsepidemie. Artsen trekken aan de bel. 

Volgens professor Robert de Man, MDL-arts gespecialiseerd in leverziekten aan het Erasmus MC, zijn hepatitis B en C relatief symptoomarm. Klachten bestaan uit vermoeidheid en lichte leverfunctiestoornissen. “Het wordt daarom ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Er gaan meer mensen dood aan hepatitis B en C dan aan aids. Maar hepatitis krijgt niet de aandacht die aids wel krijgt”. 

Bescherm je huid tijdens zomerse dagen

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het is altijd belangrijk om je huid goed te verzorgen en beschermen, maar tijdens deze zomerse dagen nog meer. De zon kan namelijk erg schadelijk zijn voor je huid.

Smeren, smeren, smeren

Bescherm je ogen tegen UV-straling

Met dit heerlijke zonnige weertje willen we er allemaal lekker op uit. Maar neem dan wel je zonnebril mee. De UV-straling van de zon kan namelijk permanente schade veroorzaken aan de ogen, waarschuwt de stichting Oogfonds.

Besmettelijke huidaandoening schurft duikt op

In Denekamp in Twente duikt de besmettelijke huidziekte schurft op. De afgelopen maanden zijn daar verschillende gevallen gezien. 

De GGD is op de hoogte en enkele scholen in het dorp hebben de ouders per mail op de hoogte gesteld van de uitbraak. Verschillende leerlingen hebben namelijk last van schurft. 

Blijf weg bij de berenklauw!

Raak de bloem, ‘behaarde’ stengel of bladeren van de berenklauw niet aan! Bij kneuzing komt levensgevaarlijk sap vrij. Daar kun je blaren en lelijke brandwonden van krijgen, maar ook jeuk en huidirritatie. Dat merk je niet direct, maar het pas na een tijdje (24 tot 48 u). 

Boek Zalfje voor kinderen met eczeem

Kinderen met eczeem kunnen nu op een eenvoudige en vrolijke manier leren wat eczeem precies is en hoe zalven daarbij kunnen helpen. Dermatoloog Elodie Mendels schreef het boek Zalfje, vol kleurrijke illustraties.

Samen leren over eczeem

Brandwondenzorg wijzigt advies jonge kinderen

Kleine kinderen die brandwonden oplopen krijgen vaak niet de juiste eerste hulp aangeboden. Brandwondenzorg Nederland wijzigt hierom het advies voor ongevallen bij jonge kinderen. Zowel kleding als lier moeten meteen uit.

Kleding en luiers zorgen er namelijk voor dat de precieze plek van de wond niet goed zichtbaar is. Ook houden kleding en luiers te veel warmte vast wat de wond niet ten goede komt. Ouders koelen hun kinderen wel direct, maar dit gaat niet altijd goed.