E-Consult

Dit e-consult, met uw vraag over uw huidklacht, wordt beantwoord door de dermatologen uit het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Het E-consult wordt ingevuld vanaf de beveiligde website van Patiënt1. Zo kan Huidhuis uw privacy optimaal beschermen en krijgt niemand anders dan een van onze dermatologen uw vraag onder ogen.

Langdurig gebruik plastablet kan huidkanker veroorzaken

Mensen die het plastablet Hydrochloorthiazide (HCT) langdurig gebruiken hebben een verhoogd risico op huidkanker. De huid wordt namelijk gevoeliger voor schade van zonlicht of de zonnebank. Dit blijkt uit Deens onderzoek. 

Huidkanker

Het gaat specifiek om twee vormen van huidkanker, namelijk basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Dit zijn de meest voorkomende vormen van huidkanker. Gelukkig zijn deze vormen vaak goed behandelbaar. 

Verantwoord omgaan met zonlicht

Manier ontdekt om resistente kankercellen te doden

René Bernards en zijn team, kankeronderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam, hebben ontdekt hoe ze resistente melanomen kunnen doden. Mogelijk is dit een stap in de verbetering van de behandeling van patiënten met melanoom.

Medicijn tegen huidkanker niet vergoed

Zorgverzekeraars gaan nivolumab, het medicijn tegen huidkanker, voor een deel van de patiënten niet vergoeden. Het medicijn wordt gebruikt bij een ernstige vorm van huidkanker, namelijk melanoom. De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie staat achter dit besluit.

De NVMO heeft zorgverzekeraars geadviseerd de therapie nog niet te vergoeden. Er is nog te weinig kennis over nivolumab om het medicijn breed in te zetten. Patiënten die al gebruik maken van dit medicijn krijgen het nog wel vergoed. Zowel artsen als patiënten zijn verrast en verdrietig over dit besluit. 

‘Wondermiddel’ tegen malaria op de markt

Tafenoquine is een nieuw medicijn, waarmee malaria kan worden genezen. In Amerika hebben de autoriteiten toestemming gegeven om het medicijn te gebruiken. Volgens malaria-onderzoeker Robert Sauerwein van het Radboud UMC Nijmegen is dit erg goed nieuws. Vooral omdat het medicijn eenvoudig te gebruiken is.