Zoeken
Menu
Aandoeningen

Zwangerschapsmasker

Ook bekend als: Chloasma

Wat is het?

Een zwangerschapsmasker is een ander woord voor pigmentvlekken die kunnen ontstaan tijdens je zwangerschap. Deze vlekken zitten voornamelijk in je gezicht en/of in je hals. Dit wordt ook wel melasma of chloasma genoemd.

Gezicht en hals

De pigmentvlekken zijn meestal bruin van kleur en ontwikkelen zich langzaam. In de meeste gevallen is het voorhoofd aangedaan, maar ook de bovenlip en kin zijn plekken waar een zwangerschapsmasker zich kan ontwikkelen.

Hyperpigmentatie

Een zwangerschapsmasker is niet gevaarlijk en is een vorm van hyperpigmentatie. Hyperpigmentatie is een teveel aan pigment in de huid.

Zwanger of niet?

Deze aandoening komt voor bij zwangere vrouwen en dan vooral in het tweede en derde trimester. Maar ook vrouwen die aanleg hebben voor melasma of de anticonceptiepil gebruiken kunnen deze pigmentvlekken ontwikkelen.

Ontstaan

Een zwangerschapsmasker ontstaat door zonlicht op je huid in combinatie met hormonen. Dit zijn de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron.

Extra pigment

Tijdens de zwangerschap is de productie van deze hormonen verhoogd. Je lichaam maakt daardoor meer pigment aan en is gevoeliger voor onder andere zonlicht.

Tweede en derde trimester

De kans op een zogeheten masker is halverwege of aan het einde van je zwangerschap het grootst. Dit wordt ook wel het tweede en derde trimester genoemd. Over het algemeen verdwijnen de pigmentvlekken na de bevalling, maar dit gebeurt heel geleidelijk en kan dus lang duren (soms ruim een jaar). Meestal komt een zwangerschapsmasker bij een volgende zwangerschap terug. De vlekken zijn dan vaak ook donkerder.

De aandoening komt vooral voor in tropische klimaten (pas dus op als je op vakantie gaat), maar kan ook gewoon onder de Nederlandse zon ontstaan.

Symptomen

Door het zonlicht verkleurt je huid. Sommige cellen worden erg gevoelig. Omdat niet alle pigmentcellen een verhoogde activiteit vertonen verkleur je meestal niet egaal.

Onregelmatige vlekjes

In je gezicht of in je hals ontstaan dan bruine vlekjes, pigmentvlekken genoemd. Deze vlekken verschillen van kleur, van lichtbruin tot donkerbruin en onregelmatig.

Ontsierend?

Pigmentvlekken zijn niet gevaarlijk of pijnlijk. Omdat ze meestal erg opvallen, vooral in het gezicht, worden ze als vervelend en ontsierend ervaren.

Donkere tepels | linea nigra

De verhoogde aanmaak van pigment (tijdens de zwangerschap) zorgt niet alleen voor mogelijke pigmentvlekken in je gezicht, maar kunnen ook donkere tepels of een linea nigra (een verticale, donkere streep over je buik) veroorzaken. En wat dacht je van extra sproetjes?

Behandeling

De pigmentvlekken van een zwangerschapsmasker zijn niet gevaarlijk en verdwijnen na je bevalling geleidelijk. Dit kan wel een paar maanden tot soms ruim een jaar duren. In sommige gevallen blijf je altijd een paar pigmentvlekken op de huid zien.

Helaas kunnen de vlekjes niet goed behandeld worden. Voorkomen is en blijft de beste remedie.

Na de zwangerschap

Wil je het natuurlijke proces niet afwachten? Dan kun je na je zwangerschap kiezen voor een bepaalde behandeling.

Crèmes

Zo kun je aan je huisarts om een behandeling met speciale crèmes vragen. Deze crèmes bevatten meestal een combinatie van tretinoïde, kojiczuur en azelaïnezuur. Ook werken Hydrochinon crèmes goed. De pigmentvlekken worden aanzienlijk minder. Het is belangrijk om de crèmes niet overmatig te gaan gebruiken. Zo “bleekt” hydrochinon de huid en dit kan een overgevoeligheid veroorzaken.

Chemische peeling

Ook kun je kiezen voor een chemische peeling. Doe dit alleen op aanraden van je (huis)arts. Tijdens een chemische peeling wordt de pigmentatie van de huid behandeld. Deze techniek verwijdert de oppervlakkige huidlagen.

Lasertherapie

Bij ernstige vormen van melasma wordt een laserbehandeling aangeraden. De donkere pigmentvlekken kunnen hiermee verdwijnen. Vooral de robijnlaser is effectief in het verwijderen van het pigment.

Geen garantie

De behandelingen kunnen helaas niet uitsluiten dat de pigmentatie terugkomt zodra je blootgesteld wordt aan zonlicht.

Wat kan ik zelf?

We raden uiteraard aan om een zwangerschapsmasker te voorkomen. Ben jij zwanger of is je huid gevoelig voor pigmentveranderingen? Pas dan altijd op met de zon.

Ga niet uitgebreid liggen zonnebaden en bescherm je gezicht met een hoed of petje. Smeer je ook altijd goed in, het liefst met een hoge factor. Vooral je gezicht is gevoelig voor het ontwikkelen van een zwangerschapsmasker.

Heb jij melasma?

Vermijd of beperk dan alsnog blootstelling aan zonlicht. Ook in de maanden na de bevalling. Zo voorkom je dat het zwangerschapsmasker erger wordt. Smeer een sunblock op je gehele gezicht. Op zonnige dagen het liefst om het uur.

Het wordt sterk afgeraden om onder de zonnebank te gaan. Ook als je zwanger bent en nog geen zwangerschapsmasker hebt.

Wanneer er een mogelijk verband bestaat tussen een geneesmiddel en het melasma, overweeg dan om met het geneesmiddel te stoppen. Doe dit altijd in overleg met je arts. Ook kan er gekeken worden naar een alternatief middel.

Camouflage

Wanneer je de pigmentvlekken vervelend of ontsierend vindt, kun je ervoor kiezen deze met make-up te camoufleren. Laat je altijd adviseren welke make-up bij je huid past en hoe je dit het beste kunt aanbrengen en reinigen.

Valt onder
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog