Zoeken
Menu
Aandoeningen

Wijnvlek

Ook bekend als: Naevus flammeus

Wat is een wijnvlek?

Een wijnvlek, ook naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Ongeveer 0.1% tot 2% van de pasgeborenen heeft een wijnvlek, het is niet erfelijk. Een wijnvlek komt evenveel voor bij mannen/jongens als bij vrouwen/meisjes.

Ontstaan

De oorzaak van het ontstaan van de wijnvlek is onbekend. Er is wel een gen ontdekt die een rol lijkt te spelen (GNAQ-gen op chromosoom 9). De wijnvlek ontstaat doordat de kleine haarvaatjes (capillairen) in de huid uitgezet zijn.

Wijnvlekken komen soms samen voor met andere afwijkingen, bijvoorbeeld bij het Sturge-Weber syndroom, CMTC of Klippel-Trenaunay.

Symptomen

Een wijnvlek is zichtbaar als een roze tot paarse vlek. De vlek is bij de geboorte aanwezig en groeit daarna met het kind mee. Een wijnvlek kan in het begin roze zijn van kleur en in de loop van de tijd donkerder (rood tot paars) en dikker worden.

Het doet geen pijn en het heeft dezelfde temperatuur als de huid eromheen. Meestal zitten de wijnvlekken in het gezicht of in de nek, maar ze kunnen ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomen. In het gezicht is de wijnvlek vaak begrensd door de middenlijn en zit het aan één kant. De wijnvlek kan doorlopen tot de lip of het tandvlees. Een wijnvlek kan enkele centimeters tot vele centimeters groot zijn. Het kan bestaan uit één vlek of meerdere vlekken. Er kunnen soms ook bultjes in ontstaan (angiomateuze papels).

Een wijnvlek wordt soms verward met een aardbeivlek (deze is meestal niet zichtbaar bij de geboorte en groeit harder dan het kind) of een ooievaarsbeet.

Behandeling

Een wijnvlek zal nooit spontaan verdwijnen, maar kan in sommige gevallen behandeld worden met een geschikte vaatlaser. De gemiddelde verbetering is 40 tot 60 procent en het resultaat is afhankelijk van de locatie van de wijnvlek. Voor bepaalde typen wijnvlekken is extra onderzoek nodig, omdat ze samen kunnen gaan met afwijkingen aan onder andere de ogen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een MRI.

Wat kan ik zelf?

Met goede camouflagetechnieken kan de wijnvlek minder zichtbaar worden.

Bezoek het thema Visagie, om tips van een visagiste te lezen.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Michèle Hennekam
Basisarts en tevens tekstschrijver Huidhuis
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog