Zoeken
Menu
Aandoeningen

Toxischeshocksyndroom

Wat is het toxische shock syndroom?

Het toxischeshocksyndroom is een zeldzame maar ernstige aandoening. De ziekte komt vooral voor bij kinderen en jonge vrouwen.

De ziekte is beter bekend als de ’tamponziekte’, omdat het in de jaren ’80 veel gezien werd bij tampongebruikende vrouwen. Kinderen met het toxischeshocksyndroom krijgen koorts en huiduitslag. Ook ontstaan er problemen met de bloeddruk en verschillende organen.

Ontstaan

De aandoening wordt veroorzaakt door een bacterie, de Stafylokokkus Aureus of de Streptokokkus pyogenes. Bepaalde typen van deze bacteriën kunnen een giftige stofje produceren dat het toxischeshocksyndroom veroorzaakt. Meestal begint het als een lokale (huid)infectie met de bacterie. Door de giftige stofjes die in het bloed komen ontstaan er ook problemen met andere organen.

Symptomen

De huidafwijking die gezien wordt bij toxischeshocksyndroom is rode huiduitslag over het lichaam. Na 3 dagen verdwijnt de roodheid en ontstaan er afwijkingen van de slijmvliezen. Na 1 tot 2 weken gaan de handpalmen en voetzolen schilferen. Daarnaast is er koorts, een lage bloeddruk en zijn er problemen met verschillende organen, zoals de nieren.

Behandeling

Een kind met toxischeshocksyndroom moet met spoed naar het ziekenhuis. Onderdeel van de behandeling is een infuus met vocht en antibiotica.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog