Zoeken
Menu
Aandoeningen

Putjeszolen

Ook bekend als: Keratoma plantare sulcatum

Wat is het?

Bij putjeszolen zitten er kleine putjes van 1 tot 5 millimeter in de eeltlaag van de voetzolen, en soms op de handpalmen. De plek lijkt een beetje op een stukje gatenkaas, en het eelt is wit tot geel-wit verkleurd.

Putjeszolen komen veel voor; iets meer bij mannen dan bij vrouwen. Het is een oppervlakkige infectie van de voetzolen die meestal ontstaat bij zweetvoeten. De kleine putjes kunnen ook ontstaan als je lang schoenen draagt van materialen die slecht ventileren (‘niet ademen’).

De medische term voor putjeszolen is pitted keratolysis.

Ontstaan

Putjeszolen worden veroorzaakt door een infectie met bepaalde bacteriën, de zogenoemde Corynebacterie. De voetzolen worden week door het (natte) zweet. Hierdoor kunnen bepaalde bacteriën zich nestelen in de eeltlaag en bepaalde stofjes (enzymen) loslaten. Ze kunnen zich zo door de eeltlaag heen ‘eten’. Hierdoor ontstaat er een soort gatenkaas van kleine putjes. Ook kun je door deze bacterie een vieze zweetlucht ruiken.

Symptomen

Putjeszolen ontstaan soms op handpalmen, maar zitten vooral op de plaatsen van de voet met een dikke eeltlaag. Die eeltlaag ontstaat weer door druk van buitenaf. Bij putjeszolen is deze eeltlaag vaak week (zacht) en wit tot geel-wit verkleurd. Soms zie je ook een groene of bruine verkleuring. In de eeltlaag zitten kleine putjes van 1 tot 5 millimeter. De putjes kunnen samen grotere plekken vormen en vies naar zweet ruiken.

In de eeltlaag kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan. De plekken kunnen ook jeuken.

Behandeling

Putjeszolen worden behandeld met een antibioticacrème, gel of lotion, zoals erythromycine of fusicinezuur. Daarmee kun je in een paar weken van putjeszolen af zijn. Maar bij zweetvoeten kan de infectie wel snel terugkomen. Nu is er aan zweetvoeten wel wat te doen. Het is belangrijk om voeten goed schoon en droog te houden, en er zijn verschillende antizweet (indrogende) producten. De werkzame stof daarin is aluminiumhydroxychloride.

Wat kan ik zelf doen?

  • Draag schoenen die goed ventileren (‘ademen’), zoals leer, en wissel regelmatig van schoenen.
  • Houd de voeten goed schoon en droog, en was ze regelmatig.
  • Draag elke dag schone sokken, het liefst van katoen.
  • Gebruik bij overmatig zweten van de voeten antizweetproducten, zoals crèmes met aluminiumhydroxychloride.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog