Zoeken
Menu
Aandoeningen

Hoofdluis

Ook bekend als: Pediculosis capitis

Wat is hoofdluis?

De medische naam voor hoofdluis is pediculosis capitis. De hoofdluis is een parasiet die gevonden wordt op warme behaarde plekken en leeft van mensenbloed. Een hoofdluis is ongeveer drie millimeter groot en grijsblauw of, nadat hij bloed heeft opgezogen, roodbruin van kleur. De hoofdluis verspreidt zich snel. Hij is binnen zeven tot tien dagen volwassen en klaar om zelf eitjes te leggen. De eitjes van hoofdluis, de neten, lijken op roos en kleven aan de haren.

Ontstaan

Hoofdluis kan je krijgen door (indirect) contact met iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere of gaan over via kleding, autostoelen of borstels. Luizen kunnen niet vliegen. Hoofdluis kan zich makkelijk verspreiden op plekken waar veel mensen bij elkaar zijn. Besmetting is geen gevolg van slechte lichaamshygiëne.

Symptomen

Luizen veroorzaken jeuk op het behaarde hoofd.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden na het ontdekken van hoofdluis. De eerste methode is de uitkammethode. Hierbij moet gedurende twee weken het haar dagelijks vanaf de hoofdhuid doorgekamd worden met een netenkam. De tweede methode is het haar behandelen met een speciaal anti-hoofdluismiddel. Ook dan moet het haar twee weken dagelijks doorgekamd worden, maar dan met een luizenkam. Kammen gaat het beste als het haar een beetje nat is. Het is belangrijk alle personen met hoofdluis tegelijk te behandelen.

Wat kan ik zelf?

Als u bij uw kind luizen ontdekt, controleer dan ook de andere gezinsleden en meld het op de school, sportclub etcetera.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog