Zoeken
Menu
Aandoeningen

Hepatitis B

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een infectie van de lever, veroorzaakt door een virus. Na besmetting gaat het virus via het bloed naar de lever, waar het zich nestelt. De klachten zijn wisselend, maar op lange termijn kan de lever blijvend beschadigd raken. In landen buiten West-Europa, Canada, de VS, Australië en Nieuw Zeeland komt hepatitis B veel voor.

Ontstaan

Hepatitis wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus. Het virus wordt overgebracht als de slijmvliezen van de penis of vagina in contact komen met vocht/sperma uit de vagina of penis van iemand die besmet is. Ook kan het via bloed worden overgedragen, bijvoorbeeld bij gebruik van besmette naalden, scheermesjes of tandenborstels. Een vrouw met hepatitis B kan tijdens de bevalling of borstvoeding de infectie doorgeven aan haar kind.

Symptomen

Ongeveer 90% van de kinderen en 60% van de volwassenen merkt niets van een hepatitis B infectie. Bij het andere deel beginnen de klachten met griepachtige verschijnselen. Daarna ontstaat vaak een gele kleur van oogwit en huid, donkere urine en lichte ontlasting. In totaal duren de klachten een paar weken tot zes maanden. Bij kinderen duren de klachten vaak minder lang en zijn ze minder heftig dan bij volwassenen.

De meeste mensen genezen vanzelf binnen een half jaar. Het virus is dan verdwenen uit het bloed en het lichaam heeft antistoffen aangemaakt. Je bent dan niet meer besmettelijk en bovendien beschermd tegen een nieuwe besmetting met het hepatitis B-virus. Soms kan het lichaam het virus niet aan en blijft het virus in het lichaam. Er ontstaat dan een chronische hepatitis B-infectie. De kans hierop is groter als de infectie op kinderleeftijd wordt opgelopen en nog groter bij pasgeborenen. Iemand met een chronische infectie is nog wel besmettelijk voor anderen en kan blijvende leverschade krijgen.

Behandeling

Hepatitis B wordt niet behandeld, tenzij de klachten heel ernstig zijn. Drink tijdens de infectie geen alcohol. Bij chronische hepatitis B zijn wel medicijnen nodig. Hiermee wordt geprobeerd het virus te remmen, soms verdwijnt het ook uit het bloed.

Wat kan ik zelf?

Seksuele partners uit de zes maanden voorafgaand aan de diagnose moeten op de hoogte worden gebracht en zich laten testen. Ook huisgenoten waarmee bijvoorbeeld tandenborstels en scheermesjes gedeeld zijn, moeten ingelicht worden. Door veilig te vrijen verklein je het risico op besmetting met hepatitis B.

Heb je hepatitis B, vermijd dan seksueel contact of gebruik tenminste een condoom. Zorg ook dat anderen niet met bloed in aanraking komen via bijvoorbeeld scheermesjes, tot je niet meer besmettelijk bent. Mensen met een hoog risico op hepatitis B worden ingeënt: bijvoorbeeld als je partner hepatitis B heeft of als je in de gezondheidszorg werkt.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog