Zoeken
Menu
Aandoeningen

Granuloma teleangiectaticum

Ook bekend als: Granuloma pyogenicum

Wat is Granuloma teleangiectaticum?

Granuloma teleangiectaticum is een snel groeiend gezwel bestaande uit vaatjes in de huid. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar wordt vaker gezien bij kinderen en jongvolwassenen. Bij kinderen komt het vaker bij jongens dan bij meisjes voor. Granuloma teleangiectaticum op de slijmvliezen komt vaker voor bij volwassen vrouwen dan bij mannen of kinderen.

Ontstaan

Het is niet bekend hoe granuloma teleangiectaticum ontstaat. Er zijn verschillende theorieën, zoals dat het wordt veroorzaakt door letsel of medicatie (bijvoorbeeld cyclosporine).

Symptomen

Een granuloma teleangiectaticum begint met een klein, rood bultje. Dit bultje groeit snel (meestal tot maximaal een centimeter) en blijft na enkele weken tot maanden stabiel. Meestal zit het op de huid, maar het kan ook op de slijmvliezen zitten. Granuloma teleangiectaticum kan eruit zien als een steeltje of soms een ingesnoerde basis hebben met een ‘kraag’ rond het steeltje. Het kan snel bloeden en er kunnen zweertjes op komen. Het zit meestal op de huid, bij volwassenen op de romp en de ledematen en bij kinderen vaker op het hoofd en de nek. Als het op het slijmvlies zit, is het meestal op het mondslijmvlies. Soms ontstaat granuloma teleangiectaticum ook in het maag-darm stelsel (gastro-intestinaal). Het is meestal één plek, maar het kan ook uitgebreider voorkomen.

Behandeling

Het is zeldzaam dat een granuloma teleangiectaticum vanzelf weggaat en het kan onbehandeld altijd blijven zitten. Vaak is behandeling nodig, omdat het klachten kan geven, zoals bloeden. Soms lijkt het qua uiterlijk op huidkanker, waardoor verder onderzoek nodig is. De behandeling is afhankelijk van bepaalde factoren, zoals bijvoorbeeld de vorm. Het kan volledig worden weggesneden of geschaafd of uitgelepeld. Soms is lasertherapie een optie.

Wat kan ik zelf?

Als u het vermoeden heeft dat u een granuloma teleangiectaticum hebt, kunt u het beste naar de huisarts gaan. De huisarts verwijst u zo nodig naar de dermatoloog die de behandeling kan inzetten.

Valt onder
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Michèle Hennekam
Basisarts en tevens tekstschrijver Huidhuis
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog