Zoeken
Menu
Aandoeningen

Ganglion

Ook bekend als: Slijmcyste

Wat is het?

Een ganglion is een bobbel op de hand of pols van enkele millimeters tot centimeters in doorsnede. Het is een holte (cyste) onder de huid met slijmerig vocht. Daarom wordt deze aandoening ook wel een slijmcyste genoemd. De holte is verbonden met een gewricht of peesschede die ernaast ligt. Het vocht komt van dit gewricht of deze peesschede.

Ganglionen voelen zacht aan. Ze kunnen geen kwaad en verdwijnen na een tijdje vanzelf. Maar ze komen bijna altijd weer terug.

Meestal geven ze geen klachten, maar dat hangt af van waar ze zitten. Soms heb je bij een ganglion bijvoorbeeld last van schokkende bewegingen als je je vinger buigt (trigger finger). Het kan ook pijn doen, een zeurderig gevoel of tintelingen geven.

Een ganglion kan ook aan het vingertopje (of teen) zitten, op het laatste gewrichtje van je vinger of bij het nagelbed. Dat wordt een muciod cyste genoemd. Deze cyste komt vooral op oudere leeftijd voor, meestal bij vrouwen (70%).

Ontstaan

Waardoor een ganglion ontstaat, is meestal niet duidelijk. Het kan komen doordat het gewicht of de peesschede geirriteerd of overbelast is.

Een mucoid cyste aan het vingertopje kan ontstaan bij slijtage (artrose) van het laatste gewrichtje van de vinger (eindgewricht).

Symptomen

Een ganglion is een bobbel op de hand of pols. Het is een holte (cyste) met vocht onder de huid. Meestal geeft de ganglion geen klachten, maar dat ligt er wel aan waar het bobbeltje op de hand zit. Het kan ook een zeurend gevoel geven. En door plaatselijke druk kan het pijnlijk zijn om dingen vast te pakken of bepaalde bewegingen met je hand te maken.

Een mucoid cyste kan net onder je vingernagel zitten. Dit kan erg pijnlijk zijn. Ook kan de nagel er anders uit gaan zien. Door druk op een gevoelszenuw die ernaast ligt, kun je tintelingen in de vingers, hand en pols voelen.

Zit de ganglion bij de overgang van je vinger naar je handpalm, dan kun je last krijgen van een schokkende beweging als je je vinger buigt.

Onderzoek

De arts herkent een ganglion op het oog en na je verhaal. Maar soms is het voor de zekerheid nodig om een röntgenfoto, MRI of echo te laten maken.

Behandeling

Een ganglion verdwijnt meestal vanzelf. Een behandeling is alleen nodig als je last van de bobbel hebt. Dan kan de cyste met een naald worden leeggezogen en injecties met ontstekkingsremmers worden gegeven. Er is een grote kans dat de ganglion na deze behandeling terugkeert.

Een ganglion kan daarom ook in zijn geheel worden weggehaald met een operatie. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving, maar soms ook onder algehele verdoving. Na zo’n operatie is de kans het grootst dat de bobbel wegblijft.

Wat kan ik zelf doen?

Wie geen last heeft van de bobbel, kan rustig afwachten. Een ganglion gaat namelijk vanzelf weg. Maak anders een afspraak bij de arts voor advies op maat.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Suzanne Sindram Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog