Zoeken
Menu
Aandoeningen

Folliculitis keloïdalis

Ook bekend als: Acne keloïdalis nuchae

Wat is het?

Folliculitis keloïdalis is een ontsteking van de haarzakjes. Aan deze ontstekingen kun je littekens overhouden. Meestal wordt deze ontsteking vooral gezien bij jongvolwassen negroïde mannen. 

Folliculitis keloïdalis zit vooral op het behaarde hoofd, in de nek en/of op het achterhoofd. Het is niet besmettelijk.

Ontstaan

Het is niet bekend wat de ontstekingsreactie van de haarzakjes veroorzaakt.

Symptomen

Folliculitis keloïdalis bestaat uit rode, kleine bultjes op ‘behaarde gebieden’, vooral op het achterhoofd en in de nek. Deze bultjes irriteren of jeuken. Soms ontstaan er puskopjes rond de haarzakjes. Door te krabben aan de jeukende plekjes kan de huid beschadigen. En via zo’n wondje kan een bacterie de huid binnendringen en voor een infectie zorgen.

De bultjes veranderen na verloop van tijd vaak in kleine littekens. Soms vormen ze een soort band rondom de haargrens en worden samen één groot litteken. Dit wordt ernstige littekenvorming genoemd. 

Het littekenweefsel (keloïd) kan pijn doen. Verder kan de haargroei op die plekken verdwijnen, waardoor er kale plekken ontstaan. 

Wie bij deze aandoening het haar kort scheert, kan meer last van klachten krijgen. Dit geldt ook voor schurende kleding tegen de aangedane huid.

Behandeling

De arts kan zien of het om folliculitis keloïdalis gaat. Maar soms wordt er een biopt genomen om andere huidaandoeningen uit te sluiten. Bij een biopt wordt de huid ter plaatse verdoofd om er een klein stukje uit te halen. Dit gebeurt met behulp van een soort appelboortje.

De behandeling van folliculitis keloïdalis richt zich op het remmen van de ontsteking. Soms is een lokale antibiotica voldoende. Dit kan een lotion of gel zijn, maar vaker wordt er gekozen voor antibiotica-tabletten.

Naast antibiotica is hormoonlotion (corticosteroïdlotion) een optie. Corticosteroïden remmen de ontsteking en de jeuk. In ernstige gevallen kan isotretinoïne verbetering geven.

De littekens kunnen klachten geven. Verder kun je ze ontsierend (lelijk) vinden. Dit laatste valt soms ook op te lossen door (een deel van) het litteken te laten verwijderen door een plastisch chirurg of een laserbehandeling te ondergaan.

Wat kan ik zelf doen?

Folliculitis keloïdalis is onschuldig. Maar je kunt de littekens ontsierend vinden. Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen de littekens door een plastisch chirurg te laten behandelen. Ook kun je een laserbehandeling met een CO2-laser ondergaan.

Denk verder hieraan:

  • Deze aandoening wordt erger als je je te dicht op de huid scheert, bijvoorbeeld ook bij het aanmeten van een te kort kapsel.
  • Kleding kan schuren over de aangedane huid in de hals en nek en je klachten erger maken. Probeer dit dus zo veel mogelijk te voorkomen.
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog