Zoeken
Menu
Aandoeningen

Favre-Racouchot syndroom

Ook bekend als: Elastosis cutanea nodularis

Wat is favre-racouchot syndroom?

Bij het Favre-Racouchot syndroom zitten er op de huid veel mee-eters (comedones) en zijn er rimpels, diepe groeven en verkleuring van de huid te zien. Deze plekken komen vooral voor in het gezicht, rondom de ogen, slaap, wangen en in de nek.

De plekken ontstaan bij mensen die veel in de zon zijn geweest. Ook roken speelt bij het ontstaan van deze huidafwijkingen een rol.

Vooral ouderen (vanaf 50 jaar), meestal mannen, hebben last van deze aandoening.

Ontstaan

Hoe deze aandoening precies ontstaat, is onbekend. Maar bij het ontstaan van dit syndroom spelen roken en zonneschade een rol.

Symptomen

Bij het Favre-Racouchot syndroom zitten veel mee-eters (comedones) op de aangedane huid. Vaak zijn dit zogenoemde ‘black heads’ of open comedones. Dit zijn de mee-eters met een zwart puntje. Maar geel-witte mee-eters, de gesloten comedomes, komen ook voor.

De huid is verder duidelijk grover en voelt stug aan. Niet alleen kun je diepe groeven zien, maar de huid is ook vaak (gelig) verkleurd.

Deze mee-eters en huidafwijkingen komen vooral voor in het gezicht, rondom de ogen, slaap en wangen en soms ook in de nek.

Behandeling

Het Favre-Racouchot syndroom is op verschillende manieren te behandelen. Zo kunnen de mee-eters worden verwijderd (‘uitgelepeld’) met een zogenoemde comedonenlepel. Dit kun je laten doen bij de schoonheidsspecialiste of huidtherapeute.

De arts kan ook een retinoïdecrème voorschrijven. Deze kun je eenmaal per dag voor het slapen gaan op de huid aanbrengen.

Ook het wegbranden of laseren van plekjes is een mogelijke behandeling.

Wat kan ik zelf doen?

  • Zorg goed voor je huid. Was je huid dagelijks met water en een milde zeep.
  • Voorkomen is beter dan genezen. Bescherm je huid goed tegen de zon. Gebruik zonnebrandcrème met een hoge zonbeschermingsfactor (SPF) en draag iets op je hoofd zoals een pet of muts met klep.
  • Stop met roken.
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Suzanne Sindram Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog