Aktinische Keratose

Ook bekend als:
Keratosis actinica.  

Wat is het

Aktinische Keratose (AK), ook wel bekend als zonneschade, wordt vooral op latere leeftijd gezien bij mensen die veel aan de zon zijn blootgesteld. AK is een voorstadium van huidkanker (premaligne huidafwijking).

Ontstaan

Door langdurige blootstelling aan zonlicht ontstaat er schade in een van de huidlagen, waardoor er een verhoorningsstoornis optreedt. Hierdoor ontstaat er schilfering en roodheid. AK kan na vele jaren overgaan in een plaveiselcelcarcinoom (PCC), een vorm van huidkanker.

AK komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, bij mensen met een lichte huid, op latere leeftijd en bij mensen met een hoge zonblootstelling vanwege werkzaamheden en andere activiteiten buitenshuis. Daarnaast hebben mensen met een verslechterd immuunsysteem, bijvoorbeeld door gebruik van bepaalde medicijnen, een grotere kans op het ontwikkelen van AK.

Symptomen 

AK komt met name voor op plaatsen die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals in het gelaat, op de handen, op de armen en op de hoofdhuid. Er worden vlakke, harde, droge, ruw aanvoelende en soms rode huidafwijkingen gezien die branderig aan kunnen voelen. Het aantal plekjes en de grootte variëren per persoon.

Behandeling

Het risico op AK kan worden verkleind door blootstelling aan zonlicht te beperken en door zonnebrandcrème en bedekkende kledij te gebruiken [zie ook ons thema ‘zon en huid’.

AK geneest zelden uit zichzelf. Als AK niet behandeld wordt kan het op den duur overgaan in huidkanker, maar dit hoeft niet. De plekjes worden meestal behandeld met stikstof (cryotherapie) of met een crème waarin fluorouracil zit. Soms wordt gekozen voor een andere crème (Imiquimod), fotodynamische therapie (een vorm van lichttherapie), laserbehandeling of chirurgische verwijdering.