Vaattumoren

Vaattumoren, ook wel vasculaire tumoren, zijn aandoeningen waarbij er een wildgroei is van vaatjes. De bekendste vasculaire tumor is een hemangioom, oftewel aardbeivlek. Vasculaire tumoren moeten onderscheiden worden van vasculaire malformaties, waarbij de vaatjes verkeerd zijn aangelegd. Een overkoepelende naam voor vaatmalformaties en vaattumoren samen is vaatanomalieën.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Aardbeivlek

Een aardbeivlek, ook wel een hemangioom, is een goedaardig gezwel van bloedvaten. Een aardbeivlek ziet eruit als een felrode, bobbelige vlek of bult op de huid. Ook kan hij onder de huid zitten en zichtbaar zijn als een onderhuidse blauwige bult.

Granuloma teleangiectaticum

Granuloma teleangiectaticum is een snel groeiend gezwel bestaande uit vaatjes in de huid. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar wordt vaker gezien bij kinderen en jongvolwassenen.

LUMBAR syndroom

Kinderen met een grote, platte aardbeivlek op de onderste helft van het lichaam, kunnen ook andere afwijkingen hebben. Dit heet het LUMBAR syndroom. Het gaat om afwijkingen aan de geslachtsorganen, slagaderen, nieren en/of ruggenmerg.

PHACES syndroom

Kinderen met een grote, platte aardbeivlek in het gezicht, kunnen ook andere afwijkingen hebben. Dit heet het PHACES syndroom. Het gaat om afwijkingen aan de ogen, het hart, het borstbeen, de hersenen en/of de bloedvaten. Waarom het PHACES syndroom ontstaat is niet precies bekend. De letters van ‘PHACES’ staan voor de…