Vaatmalformaties

Vaatmalformaties, oftewel vasculaire malformaties, zijn aandoeningen waarbij de bloedvaatjes verkeerd zijn aangelegd. Het kan hierbij gaan om kleine haarvaatjes, aderen, slagaderen of lymfevaten. Vasculaire malformaties zijn aanwezig bij de geboorte, maar niet altijd zichtbaar. Daarna groeien ze met het kind mee.

De bekendste vasculaire malformatie is een wijnvlek. Vaatmalmorfaties moeten onderscheiden worden van vasculaire tumoren, waarbij er een wildgroei is aan vaatjes. Hierbij zijn de vaatjes zelf niet afwijkend, maar zijn er teveel. Een overkoepelende naam voor vaatmalformaties en vaattumoren samen is vaatanomalieën.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Cutis marmorata teleangiectatica congenita

Cutis marmorata teleangiectatica congenita (CMTC) is een zeldzame aandoening van de bloedvaten in de huid. Vanaf de geboorte is er een netvormig patroon te zien is op de huid doordat de bloedvaatjes in de huid uitgezet zijn. De aandoening wordt ook wel syndroom van Lohuizen genoemd en lijkt vaker voor te komen bij meisjes…

Ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet wordt veroorzaakt door kleine verwijdingen van oppervlakkige bloedvaatjes in de huid. Dit ziet eruit als een lichtroze vlek met soms fijne vaatjes. Als een kind huilt of zich opwindt wordt de vlek roder. Meestal zit een ooievaarsbeet op het hoofd en/of in de nek.

Spider naevus

Een spider naevus, ook wel een spinnenkopje, is een goedaardige aandoening van de kleine vaatjes in de huid. Je ziet een spinvormig haarfijn bloedvaatje, met in het midden een rood vlekje of bobbeltje. Als je op het midden drukt, verdwijnt de roodheid meestal.

Sturge-Weber syndroom

Sturge-Weber syndroom (SWS) is een aangeboren afwijking waarbij een kind een combinatie van verschijnselen heeft. Het meest kenmerkende verschijnsel is een wijnvlek in het gezicht. Daarnaast zijn er neurologische afwijkingen en andere symptomen als oogafwijkingen.

Syndroom van Klippel-Trenaunay

De medische term voor het Klippel-Trenaunay syndroom is angioosteohypertrofie-syndroom. Het is een zeldzame aangeboren aandoening. Het Klippel-Trenaunay syndroom heeft drie kenmerken, namelijk spataderen, wijnvlekken en afwijkende groei van weke delen of botten.

Veneuze malformaties

Een veneuze malformatie is een aangeboren afwijking van de aderen (venen). De wanden van de aderen zijn slapper waardoor de bloedvaten uitzetten. Het kan vergeleken worden met spataderen, behalve dat ze al bij de geboorte aanwezig zijn.

Wijnvlek

Een wijnvlek, ook naevus flammeus genoemd, ontstaat doordat kleine haarvaatjes in de huid uitgezet zijn. De roze tot paarse vlek is bij de geboorte aanwezig en groeit daarna met het kind mee. In de loop van de tijd kan een wijnvlek donkerder en dikker worden.