Neonatale huidaandoeningen

Ook bekend als:
Neonatale dermatosen.  

Neonatele dermatosen is een verzamelnaam voor huidaandoeningen die typisch voorkomen bij neonaten, oftewel pasgeborenen. De neonatale periode omvat de eerste vier levensweken van het kind. Neonatale huidaandoeningen kunnen voor veel onrust zorgen bij ouders. Meestal zijn deze aandoeningen onschuldig en gaan ze zonder behandeling vanzelf over. Het is belangrijk dat de zeldzame neonatale huidaandoeningen die wel behandeling nodig hebben, onderscheiden worden van de onschuldige aandoeningen.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Baby-acne

Baby-acne is een vorm van acne die vooral voorkomt bij baby's van 0 tot 8 maanden. Het kan al bij de geboorte aanwezig zijn maar meestal ontstaat het binnen 2 tot 4 weken na de geboorte. Met name op het voorhoofd, de wangen en de kin.

Erythema toxicum neonatorum

Erythema toxicum neonatorum is een huidafwijking die bij 30 tot 70 procent van de pasgeborenen voorkomt. Het ontstaat meestal binnen de eerste 3 levensdagen. Kenmerken zijn rode plekken van 2 tot 3 centimeter, met in het midden kleine blaasjes of puistjes. Soms zijn het er een paar, soms zijn het er honderd.

Gerstekorrels

Gerstekorrels zijn kleine, oppervlakkige, witte bultjes (korrels) van maxiaal 2 mm doorsnede. Soms worden ze omgeven door een rode rand. Ze jeuken niet en doen ook geen pijn. Ze zitten vooral in het gezicht (meestal rond de ogen). Gerstekorrels zijn onschuldig en ontstaan waarschijnlijk door verstopping van de talg- of…

Infantiele acropustulose

Huidaandoening met bultjes, puistjes en blaasjes die sterk jeuken. Meestal op de handen, voeten, armen en benen. Komt meer voor bij kinderen met een donkere huid. Begint op de leeftijd van 2 tot 10 maanden en verdwijnt spontaan rond de leeftijd van 2 tot 3 jaar.

Miliaria crystallina

Miliaria wordt ook zweetuitslag genoemd. Het komt vooral bij pasgeboren baby's voor. Kenmerken zijn kleine blaasjes, soms met roodheid eromheen. Ze zitten vooral in de lichaamsplooien en op plekken waar de huid afgesloten is, zoals onder de luier.

Miliaria rubra

Miliaria wordt ook zweetuitslag genoemd. Het komt vooral bij pasgeboren baby's voor. Kenmerken zijn kleine blaasjes, soms met roodheid eromheen. Ze zitten vooral in de lichaamsplooien en op plekken waar de huid afgesloten is, zoals onder de luier.

Navelgranuloom

Een navelganuloom is het ontstaan van wild vlees op de plaats waar de navelstomp is afgevallen. Het ontstaat enkele weken na de geboorte en ziet er meestal uit als een roze-rode zwelling.

Spruw

Spruw is een infectie van het slijmvlies van de mond met een gist. Typisch is een witte kleur op de tong en aan de binnenkant van de wangen. Het lijkt op witte aanslag van melk, maar deze kun je eraf wrijven en spruw niet. Het komt regelmatig voor bij baby's. Meestal hebben kinderen er geen last van, maar soms kan spruw pijn…

Staphylococcal scalded-skin syndroom

SSSS is een infectie aan de huid waarbij blaren op grote delen van het lichaam ontstaan. Het komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. De blaren zijn heel dun, het lijkt alsof je de huid eraf kunt wrijven. De huid onder de blaren is rood en nattend, als een schaafwond. Rondom de ogen en mond zijn vaak korsten te zien…

Transiënte neonatale pustuleuze melanose

Neonatale pustuleuze melanose is een onschuldige huidaandoening die voorkomt bij pasgeboren kinderen. Kenmerken zijn oppervlakkige blaasjes en puistjes. Deze barsten open en laten een donker vlekje achter met een ring van schilfers eromheen. Het komt vaker voor bij baby's met een donkere huid dan bij baby's met een blanke…