Neonatale erythrodermie

Ook bekend als:
Rode baby.  
Rode pasgeborene.  

Neonatale erythrodermie betekent roodheid van de gehele huid bij een baby jonger dan vier weken oud. Het is een zeldzaam ziektebeeld dat of vanaf de geboorte aanwezig is of in de eerste vier levensweken ontstaat.

Groepen van ziekten

Neonatale erythrodermie kan veroorzaakt worden door infecties of verschillende groepen van ziekten. Bijvoorbeeld door een stoornis van het afweersysteem (immuundeficiëntie), door een erfelijke verhoorningsstoornis van de huid (ichthyosis, syndroom van Netherton), door een stofwisselingsziekte (metabole ziekte) of door een infectie. Daarnaast zijn er nog meer ernstige en minder ernstige aandoeningen, zoals eczeem en psoriasis, die het beeld kunnen veroorzaken.

Onderzoek

Belangrijk is dat een kind met neonatale erythrodermie, of het nou heel ziek is of niet, goed onderzocht wordt door een team van gespecialiseerde artsen. Er moet geprobeerd worden de oorzaak van de roodheid te achterhalen, omdat er een ernstige aandoening aan ten grondslag kan liggen.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Agammaglobulinemie

Agammaglobulinemie is een erfelijke immuundeficiëntie, oftewel een stoornis van de afweer. Bij agammaglobulinemie werken de B-cellen niet goed. Dit heeft tot gevolg dat er minder of geen antistoffen gemaakt worden. Door het missen van de antistoffen kunnen bepaalde ziekteverwekkers, vooral bacteriën, niet goed opgeruimd…

Chanarin-Dorfman syndroom

Het Chanarin-Dorfman syndroom is een zeldzame aandoening waarbij bepaalde vetten in het lichaam niet goed afgebroken worden. Deze vetten, triglyceriden, stapelen zich daardoor op verschillende plekken op, zoals de huid, lever, spieren, organen, ogen en oren.

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een soort huidontsteking. Kenmerken zijn jeuk, een droge en ruwe huid, rode en schilferende plekken, bultjes en korstjes. Bij baby's kan het eczeem op veel plekken op het lichaam zitten, bij oudere kinderen zit het vooral in de huidplooien. Binnen families komen eczeem, voedselallergie, astma,…

DiGeorge syndroom

Het DiGeorge syndroom is een erfelijke aandoening waarbij kinderen een combinatie van afwijkingen hebben, waaronder hartafwijkingen en afweerstoornissen. Het syndroom wordt veroorzaakt door een fout in het erfelijke materiaal. Er mist namelijk een klein stukje van het chromosoom 22. Dit stukje heet 22q11. Om deze reden wordt…

Ichthyosis Curth–Macklin

Ichthyosis is een groep aandoeningen waarbij buitenste laag van de huid, de hoornlaag, niet goed aangelegd is. Hierdoor ontstaat een op een vissenhuid lijkende, droge en schilferige huid. Ichthyosis Curth-Macklin is een zeldzame vorm van ichthyosis. 

Ichthyosis met Confetti

Congenitale reticulaire ichthyosiforme erytrodermie (CRIE of Ichthyosis met Confetti) is een zeldzame vorm van ichthyosis. CRIE ontstaat door een fout in het erfelijke materiaal, de genen.

Ichthyosis Prematuriteit Syndroom (IPS)

Het ichthyosis prematuriteit syndroom (IPS) is een zeldzame, erfelijke aandoening. Kinderen met IPS worden te vroeg geboren (prematuriteit). Daarnaast hebben zij een huidaandoening die ichthyosis wordt genoemd.

Ichthyosis vulgaris

Ichthyosis is een groep aandoeningen waarbij de buitenste laag van de huid, de hoornlaag, niet goed aangelegd is. Hierdoor ontstaat een op een vissenhuid lijkende, droge, schilferige huid. Ichthyosis vulgaris is een milde en veel voorkomende vorm van ichthyosis. Typisch aan deze vorm is dat de huid in de lichaamsplooien er…

Ichthyosis | CIE

Baby’s met CIE worden in 90% van de gevallen geboren met een collodion membraan. Dit is een strak vlies om de huid. Het membraan droogt in en valt af. Het verdere beloop van de ziekte kan erg variëren met roodheid en schilfering, verminderde haargroei, gehoorproblemen, infecties en verminderde lengtegroei.

IgA-deficiëntie

Een IgA-deficiëntie is een stoornis van de afweer, oftewel een immuundeficiëntie . De meeste kinderen met een te laag IgA hebben geen klachten. 10-15% heeft wel klachten. Dit zijn steeds terugkerende infecties. Ook hebben deze kinderen vaker allergieën.