Moedervlekken

Ook bekend als:
Naevi.  

Naevus is het latijnse woord voor moedervlek. Er bestaan veel verschillende soorten naevi. De ‘gewone moedervlek’ is er daar een van en deze wordt officieel naevus naevocellularis genoemd. Naevi zijn goedaardige huidafwijkingen.

Er kan sprake zijn van een teveel aan pigmentcellen (melanocyten) of pigment (melanine), bijvoorbeeld bij bij café au lait vlekken en lentigenes, of van een ophoping neavuscellen, zoals bij de naevus naevocellularis. Naevi kunnen in de loop van het leven ontstaan, maar vaak zijn ze al vanaf de geboorte aanwezig.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Blue naevus

Een blue (oftewel blauwe) naevus is een moedervlek die dieper in de huid ligt. Het ontstaat meestal op kinderleeftijd of tijdens de puberteit. Bij een blue naevus ligt het pigment in de lederhuid. De blue naevus is een blauw, blauwzwart of blauwgrijs bultje of bolletje.

Café-au-lait-vlekken

Café-au-lait vlekken zijn vlekken op de huid met de kleur van koffie met melk. Ze zijn rond of ovaal, liggen in het niveau van de normale huid en hebben een duidelijke begrenzing. De grootte van de vlekken varieert en ze kunnen overal op de huid zitten. De vlekken worden veroorzaakt door een toename van pigment.

Halo naevus

Rond de moedervlek, die er als eerste is, ontstaat later een relatief scherp begrensde en ontkleurde ring, die vaak in de overgang naar de normale huid een rode bijtint heeft. De halo naevus kan op het hele lichaam voorkomen, maar wordt met name op de romp gezien.

Lentigines

Een lentigo is een egaal bruin gekleurde vlek in het niveau van de huid met een doorsnede van 1 tot 5 mm. Ze worden bij zonlicht niet donkerder, zijn iets groter dan sproeten en verdwijnen niet in de winter.

Moedervlek (aangeboren)

Een aangeboren moedervlek is een roze tot bruin gekleurde vlek op de huid die vanaf de geboorte aanwezig is. Hij kan enkele millimeters tot 20 centimeter groot zijn. Soms hebben ze een bobbelig oppervlak of groeien er haren uit. Een aangeboren moedervlek groeit mee met de groei van het kind.

Moedervlek, Spitz

De Spitz naevus is een goedaardige moedervlek. Hij ontstaat vaak bij jonge kinderen en is enkele millimeters tot een centimeter groot. De roze vlek ontstaat binnen enkele weken tot maanden en zit vooral in het gezicht. Een Spitz naevus ligt licht verheven op de huid.

Mongolenvlek

Een mongolenvlek is een egale blauwgrijze tot zwarte vlek in het niveau van de huid die vaak gezien wordt bij pasgeboren baby's met een donkere huid. Bij blanke baby's is het zeldzaam. Mongolenvlekken worden veroorzaakt door pigment diep in de huid en zitten meestal op de onderrug of op de billen.

Naevus anemicus

Naevus anemicus betekent letterlijk bleke moedervlek. Het is een gevolg van een lokale afwijking van oppervlakkige bloedvaatjes in de huid, het is geen pigmentstoornis. Een naevus anemicus kan al vanaf de geboorte zichtbaar zijn, maar dat hoeft niet. Het ziet eruit als een bleke vlek met een scherpe grens en een grillige…

Naevus sebaceus

Een naevus sebaceus is een oranjegele plaque. Tijdens de puberteit wordt de plek meer hobbelig en wratachtig. Het komt bij minder dan 1% van de pasgeborenen voor. De vlek is vanaf de geboorte aanwezig en zit meestal op de behaarde hoofdhuid, alleen de plek zelf is dan onbehaard.

Naevus van Becker

Een naevus van Becker is een goedaardige moedervlek over een oppervlakte van enkele centimeters (cm) tot wel meer dan 15 cm, met daarbij soms opvallende haargroei. Een naevus van Becker ontstaat meestal rond de puberteit, maar is redelijk zeldzaam.