Kinderziekten

Met kinderziekten bedoelen we infecties die met name kinderen krijgen. Dit komt, omdat deze ziekten voortdurend onder de bevolking voorkomen en zodanig besmettelijk zijn dat kinderen de ziekte vaak al bij het eerste contact krijgen.

Kinderziekten kunnen veroorzaakt worden door een virus, zoals waterpokken, mazelen, rode hond, vijfde ziekte en zesde ziekte. Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinderziekten gaan vaak gepaard met vlekjes en blaasjes op de huid. De meeste kinderziekten zijn onschuldig en vaak bouw je na het doormaken immuniteit op, zodat je de ziekte niet nog een keer krijgt. Kinderziekten gaan meestal vanzelf over. Van roodvonk of mazelen kan een kind wel erg ziek worden. Met de BMR-prik worden kinderen ingeënt tegen mazelen en rode hond.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Mazelen

Mazelen is een kinderziekte met koorts en vlekjes. Het begint met verkoudheid, hoesten, rode ogen en (hoge) koorts. Er ontstaan kenmerkende witte vlekjes aan de binnenkant van de wangen in de mond. Daarna ontstaan er rode vlekjes in het gezicht, typisch achter de oren, en later over het hele lichaam. Bij kleine kinderen of…

Rode hond

Rode hond is een besmettelijke kinderziekte met vlekjes. Vaak begint de ziekte met verkoudheidsklachten. Daarna ontstaan koorts en rode vlekjes, eerst in het gezicht en dan over de rest van het lichaam. Dit zijn kleine losse vlekjes die kunnen samenvloeien tot grote vlekken. Rode hond is voor kinderen onschuldig maar kan…

Roodvonk

Roodvonk is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een bacterie. Het begint meestal met hoge koorts. Op de tweede ziektedag verschijnen vooral in de lichaamsplooien kleine rode vlekjes en puntvormige bultjes. De huid voelt ruw aan. Het gebied om de neus blijft altijd vrij. Typisch zijn rode puntjes op de tong,…

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een kinderziekte die begint met griepverschijnselen. Na 5 tot 7 dagen ontstaan fijne roze vlekjes, als eerste in het gezicht en daarna over de rest van het lichaam. De vlekjes kunnen jeuken en een kind kan er ook klachten van de gewrichten bij hebben.

Waterpokken

Waterpokken is een erg besmettelijke, meestal onschuldige, kinderziekte. Er ontstaan rode vlekjes en blaasjes die indrogen tot korstjes. Er kunnen enkele plekjes zijn tot wel honderden. De plekjes kunnen jeuken en soms pijnlijk zijn. Kinderen zijn meestal niet erg ziek maar kunnen we wat hangerig zijn.

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een kinderziekte met koorts en vlekjes die vooral bij kinderen van 3 maanden tot 3 jaar gezien wordt. De ziekte begint met hoge koorts. Na een paar dagen verdwijnt de koorts en ontstaan plots vlekjes en bultjes op de huid. De vlekjes jeuken niet.