Immunodermatosen

Immunodermatosen is een verzamelnaam voor aandoeningen van de huid die grotendeels veroorzaakt worden door een stoornis in het immuunsysteem (het afweersysteem). Het immuunsysteem reageert dan anders, waardoor bijvoorbeeld een chronische ontsteking in de huid kan ontstaan. Soms wordt er gesproken over auto-immuunziekten. In dat geval valt het afweersysteem delen van het eigen lichaam aan, bijvoorbeeld huidcellen.

Vaak zijn bij immunodermatosen naast de huid ook andere organen betrokken.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Alopecia areata (AA)

Huidaandoening waarbij plotseling kale plekken ontstaan in behaarde gebieden, meestal op de hoofdhuid. Deze plekken zijn scherp begrensd, rond of ovaal en aan de rand zitten korte haartjes die dun beginnen en breed uitlopen (uitroeptekenharen). Bij een klein deel van de kinderen ontstaat kaalheid van de hele hoofdhuid.

Antifosfolipidensyndroom

Het antifosfolipidensyndroom is een aandoening waarbij er vaker bloedstolsels in de vaten optreden. Bij een deel van de patiënten worden ook huidafwijkingen gezien, zoals een 'netvormige' huiduitslag, oppervlakkige vaatontsteking en niet wegdrukbare vlekjes en wondjes. Het kan samen voorkomen met onder andere SLE of…

Ataxia telangiectasia

Ataxia telangiectasia (AT) is een zeldzame erfelijke aandoening van het afweersysteem en van de zenuwen. AT wordt veroorzaakt door een fout in het erfelijke materiaal, de genen. Het eerste symptoom van de ziekte is vaak de verstoring van het evenwicht (ataxie). Rond de leeftijd van 3 tot 5 jaar ontwikkelen de kinderen…

Chronische Discoïde lupus erythematodes

Chronische Discoïde lupus erythematodes (CDLE), ook wel huidlupus, wordt beschouwd als een auto-immuunziekte. Er ontstaan rode, licht schilferende plekken, meestal op zonbeschenen lichaamsdelen. CDLE is niet te genezen en wordt behandeld met hormoonzalven, crèmes of lotions (lokale corticosteroïden) en eventuele orale…

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een soort huidontsteking. Kenmerken zijn jeuk, een droge en ruwe huid, rode en schilferende plekken, bultjes en korstjes. Bij baby's kan het eczeem op veel plekken op het lichaam zitten, bij oudere kinderen zit het vooral in de huidplooien. Binnen families komen eczeem, voedselallergie, astma,…

Henoch-Schönlein purpura

Henoch-Schönlein is een aandoening gekenmerkt door voelbare rode vlekjes op de huid, meestal op de billen en benen. Soms ziten er ook wondjes en blaasjes bij. Het gaat gecombineerd met maag-darm klachten, gewrichtsontstekingen en nierproblemen.

Juveniele dermatomyositis

Dermatomyositis is een auto-immuun aandoening waarbij huid- en spierafwijkingen ontstaan. De huidafwijkingen bestaan onder andere uit rode schilferende plekken op de knokkels, ellebogen en knieën. Ook is er een typische huiduitslag op de oogleden. Verder is er zwakte van de spieren.

Juveniele Idiopatische Artritis

Juveniele idiopathische artritis, afgekort JIA, is een ziekte gekenmerkt door een huiduitslag en gewrichtsontstekingen. Ongeveer 1 op de 200.000 mensen krijgt JIA. Er bestaan verschillende vormen van JIA, afhankelijk van welke klachten er naast de gewrichtsontstekingen zijn en hoeveel gewrichten aangedaan zijn.

Lichen planus

Lichen Planus (LP) is een niet-besmettelijke ontsteking van de huid en slijmvliezen (bijv. mond), waarbij er kleine, jeukende, rood tot licht paarse, vlakke bultjes ontstaan. De aandoening komt vooral voor op middelbare leeftijd en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus (LS) is een chronische ontsteking van de huid waarbij de huid langzaam porseleinwit verkleurt en haar elasticiteit verliest. Kenmerken zijn witte plekken op de huid, bijna altijd rondom de geslachtsdelen. Vaak is er ook jeuk of pijn.