Hypopigmentatie

Ook bekend als:
Depigmentatie.  

Bij deze groep van huidafwijkingen is de aangedane huid lichter dan de normale huid. Dit kan door een vermindering van het pigment (hypopigmentatie) of door totale afwezigheid van pigment (depigmentatie). Meestal is het aantal pigmentcellen in de huid normaal, maar is de aanmaak van het pigment door die cellen verminderd. Het kan ook zijn dat het aantal pigmentcellen in de huid verminderd is.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Confettihuid

Confettihuid is een veelvoorkomende aandoening met plaatselijke ontkleuringen van de huid, meestal op de benen. Vooral bij mensen van middelbare leeftijd of ouder, die veel in de zon hebben gezeten. Er bestaat geen goede behandeling tegen, maar voorkom uitbreiding door je huid goed tegen zonlicht te beschermen.

Halo naevus

Rond de moedervlek, die er als eerste is, ontstaat later een relatief scherp begrensde en ontkleurde ring, die vaak in de overgang naar de normale huid een rode bijtint heeft. De halo naevus kan op het hele lichaam voorkomen, maar wordt met name op de romp gezien.

Hypomelanosis van Ito

Hypomelanosis van Ito is een aandoening waarbij er vanaf de geboorte bleke verkleuringen op de huid zijn. Dit komt door een tekort aan pigment op die plekken. Behalve de huid kunnen ook zenuwen, haar, tanden, wervelkolom, spieren, handen en voeten aangedaan zijn.

Pityriasis alba

Pityriasis alba is een huidaandoening met lichte vlekken. In het begin zijn er meestal roze vlekken te zien. Deze vlekken worden later lichter van kleur. De huid is daarbij droog en de plekjes kunnen jeuken. In de zomer worden de vlekken opvallender. Meestal zit pityriasis alba op de wangen, maar het kan ook op het bovenste…

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor is een oppervlakkige schimmelinfectie van de huid. Er ontstaan meerdere ronde en ovale licht schilferende vlekjes. Ze zitten vooral op de romp, hals en nek. Als de huid donker is zijn de vlekjes licht van kleur en als de huid licht is zijn de vlekjes donker.

Postinflammatoire hypopigmentatie

Postinflammatoire hypopigmentatie is een lichte verkleuring van de huid door een eerdere ontsteking of beschadiging van de huid. Postinflammatoire hypopigmentatie komt vaak voor.

Syndroom van Bloch-Sulzberger

Het is een erfelijke huidafwijking, die alleen bij meisjes voorkomt. De huidafwijkingen zijn typisch lijnvormig, zitten meestal op armen en benen, en veranderen in de loop van de tijd van uiterlijk. Vanaf de geboorte zijn er lijnvormig blaasjes te zien. Ook kunnen tanden en haren soms niet goed aangelegd zijn.

Vitiligo

Vitiligo is een aandoening waarbij grillige melkwitte vlekken op de huid ontstaan doordat pigmentcellen in de huid kapot gaan. Meestal zitten ze op de handen, bij de oksels en liezen en rond de lichaamsopeningen (bijvoorbeeld mond, ogen en navel). De plekken doen geen pijn en jeuken niet. Wel zijn ze overgevoelig voor…