Huidziekten Downsyndroom

Ook bekend als:
Downsyndroom.  
Syndroom van Down.  

Downsyndroom is een aangeboren aandoening. Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 250 baby’s met Downsyndroom geboren. Het wordt veroorzaakt door een 'extra' chromosoom. Chromosomen zitten in al onze lichaamscellen.

down.jpg

DownIlse.png

Ze bevatten onze erfelijke eigenschappen. Normaal zitten in elke cel twee exemplaren van elk chromosoom. Iemand met Downsyndroom heeft van één bepaald chromosoom (chromosoom 21) geen twee, maar drie exemplaren in elke cel. Downsyndroom wordt daarom ook wel Trisomie 21 genoemd. Zeldzaam gaat het om een erfelijke vorm van Downsyndroom. Dit betekent dat er bij een volgende zwangerschap een verhoogd risico is dat het kind ook syndroom van Down heeft.

Mensen met Downsyndroom hebben opvallende uiterlijke kenmerken. Ze hebben ook kans op bepaalde medische problemen. Ongeveer de helft van de kinderen heeft bijvoorbeeld een hartafwijking. Lichamelijk en verstandelijk ontwikkelen kinderen met Downsyndroom zich trager. Hoe kinderen met Downsyndroom zich ontwikkelen en hoe ernstig de gezondheidsproblemen zijn, verschilt van kind tot kind. De mogelijkheden die hen geboden worden in hun omgeving spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling.

Op deze pagina vindt u meer informatie over het Syndroom van Down met speciale aandacht voor huidziekten bij het syndroom van Down. Het is zo dat sommige huidziekten vaker voorkomen bij mensen met het syndroom van Down. Soms wordt hier weinig aandacht aan besteed omdat er ook andere medische problemen spelen.

 

Persoonlijke noot van onze dermatoloog Käthe Noz.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Acne ectopica

Acne ectopica is een chronische ontsteking van de haarzakjes. Het beeld lijkt op acne (puistjes). De ontsteking komt vooral voor in de oksels en liezen. Meestal begint de aandoening tijdens of na de puberteit. De aandoening kan pijn doen.

Acne vulgaris

Acne vulgaris, oftewel jeugdpuistjes, wordt bijna bij iedereen in de puberteit gezien. Kenmerken zijn open en gesloten mee-eters, bultjes en puisten. Acne vulgaris komt voor in het gezicht, op de rug en op de borst.

Alopecia areata (AA)

Huidaandoening waarbij plotseling kale plekken ontstaan in behaarde gebieden, meestal op de hoofdhuid. Deze plekken zijn scherp begrensd, rond of ovaal en aan de rand zitten korte haartjes die dun beginnen en breed uitlopen (uitroeptekenharen). Bij een klein deel van de kinderen ontstaat kaalheid van de hele hoofdhuid.

Cheilitis angularis

Cheilitis angularis is de medische naam voor kapotte mondhoeken, een soort ontsteking van de huid in de mondhoeken. Andere namen zijn mondhoekeczeem en perlèche. Er zijn verschillende oorzaken voor cheilitis angularis.

Folliculitis

Folliculitis is een ontsteking van de haarzakjes. Kenmerken zijn bultjes en puistjes met roodheid eromheen. Het komt het vaakst voor op het behaard hoofd, het gezicht, de armen en benen en de billen. Het kan besmettelijk zijn.

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris is een aandoening met kleine, rode, harde bultjes rondom de haarzakjes, vaak op de achterzijde van de bovenarm. Het haartje kan hier meestal niet goed groeien. Dit is een veel voorkomende, onschuldige huidaandoening. Ongeveer 25 tot 50 procent van de bevolking heeft met deze aandoening te maken gehad.

Schimmelnagel

Bij een schimmelinfectie van de nagels zijn meestal zijn de teennagels aangedaan, vooral de nagel van de grote teen. De nagel krijgt een witte tot bruingele kleur en wordt vaak dikker en hobbelig. Ook kan de nagel afbrokkelen of (deels) loslaten. Soms komt een schimmelnagel samen voor met een schimmelinfectie van de huid van…

Seborrhoïsch eczeem

Bij seborrhoïsch eczeem zijn er vettige schilfers en roodheid. Er zijn twee vormen. De juveniele vorm komt voor bij baby's tot 1 jaar waarbij als het eerste schilfers in het luiergebied ontstaan en daarna ook op andere plekken. De adulte vorm komt voor bij jongvolwassenen. Er zijn vettige schilfers en een rode huid op…

Syringomen

Syringomen zijn goedaardige bobbeltjes die bestaan uit celletjes van de zweetkliertjes in de huid. Het is een afwijking die niet vaak voorkomt. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal ontstaan syringomen rond de puberteit.

Vitiligo

Vitiligo is een aandoening waarbij grillige melkwitte vlekken op de huid ontstaan doordat pigmentcellen in de huid kapot gaan. Meestal zitten ze op de handen, bij de oksels en liezen en rond de lichaamsopeningen (bijvoorbeeld mond, ogen en navel). De plekken doen geen pijn en jeuken niet. Wel zijn ze overgevoelig voor…