Huidtumoren (goedaardig)

Huidtumoren is de verzamelnaam voor een groep aandoeningen waarbij er abnormaal weefsel is dat op zichzelf groeit. Dit ziet er vaak uit als een bobbel of een zwelling. Benigne huidtumoren houdt in dat de tumor het omliggende weefsel niet beschadigt en daardoor ook niet kan uitzaaien.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Keratoacanthoom

Een keratoacanthoom is een bolletje in de huid dat tot enkele centimeters groot kan worden. Het ziet er huidskleurig tot roze uit, met in het midden een donker propje (hoornprop) en wordt beschouwd als een goedaardige huidtumor. Vooral op oren, gezicht, armen en handruggen. Het bolletje jeukt niet en doet ook geen pijn. Kan…

Neurofibromatose type 1

Neurofibromatose type 1 (NF1) is een erfelijke ziekte. NF1 omvat specifieke afwijkingen van de huid, maar kan ook afwijkingen van de zenuwen en hersenen geven. NF1 kan zich per persoon op verschillende manieren uiten, van een heel milde huidafwijking tot complexe problemen.

Skin tag

Een skin tag is een goedaardig huidgezwelletje. Het ziet eruit als een plat of rond huidflapje met ongeveer de grootte van een rijstkorrel. Ze zijn meestal huidkleurig of bruin, voelen zacht aan en groeien niet. Soms zijn ze met een steeltje verbonden aan de huid. Ze zitten vooral in de buurt van lichaamsplooien, zoals in de…

Waterwratten

Waterwratten zijn huidkleurige bultjes van 5 tot 10 mm met in het midden een deukje. Ze liggen vaak in groepjes bijeen en komen vaker voor bij een al aangedane huid, bijvoorbeeld door eczeem. De aandoening wordt veroorzaakt door een virus. De wratjes zijn besmettelijk en worden overgedragen door huid op huid contact.

Wrat (gewone)

Wratten komen veel voor en worden veroorzaakt door een virus. Het zijn ruwe 'bloemkoolachtige' bultjes. Vaak zit er in het midden een zwart puntje. Wratten op de voetzool liggen vaak wat dieper (je ziet dan geen bultje). Ze komen meestal voor op handen en voeten en met meerdere tegelijk.

Xeroderma pigmentosa

Xeroderma pigmentosa (XP) is een zeldzame, erfelijke aandoening waarbij er een extreme gevoeligheid is voor licht. Kenmerken zijn pigmentveranderingen, huidveroudering en huidkanker. De aandoening komt evenveel bij mannen als bij vrouwen voor.