Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het aantal patiënten met huidkanker neemt elk jaar toe. Ook neemt het aantal mensen met een voorstadium van huidkanker toe. 

Kanker is een ziekte van de cellen in het lichaam. Er zijn vele soorten cellen in het lichaam en er zijn veel verschillende vormen van kanker die uit de verschillende soorten cellen ontstaan. Wat alle vormen van kanker met elkaar gemeen hebben is dat de kankercellen abnormaal zijn en zich 'out of control' vermenigvuldigen.

In de meeste gevallen is huidkanker het gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling, ook speelt het huidtype hierbij een rol. Niet alle vormen van huidkanker uiten zich op dezelfde manier. In deze afdeling vindt u meer informatie over de verschillende typen huidkanker.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Aktinische Keratose

Aktinische Keratose is een huidafwijking die ontstaat door langdurige zonbeschadiging van de huid en die zich mogelijk kan ontwikkelen tot huidkanker. Ak wordt ook wel een voorstadium van huidkanker genoemd.

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker die vooral ontstaat door overmatige blootstelling aan zonlicht. Ongeveer een op de vijf Nederlanders krijgt BCC. De tumor groeit traag en zaait zeer zelden uit.

Basale cellen naevussyndroom

NBCCS is een zeldzame aangeboren genafwijking die erfelijk kan zijn, met zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren. Mensen met NBCCS ontwikkelen al op jonge leeftijd op moedervlek-lijkende afwijkingen en basaalcelcarcinomen (huidkanker), deze laatste vaak pas in de puberteit.

Lentigo Maligna

Lentigo Maligna uit zich als een bruine tot zwarte, onregelmatige vlek. Het is een voorloper van het melanoom (kwaadaardige moedervlek), waarbij beschadiging van de huid door overmatige blootstelling aan zonlicht de belangrijkste veroorzaker is.

Melanoom

Een melanoom is een gezwel dat ontstaat vanuit pigmentcellen in de opperhuid. Meestal ontstaat het vanuit een al aanwezige moedervlek. Het is de op twee na meest voorkomende vorm van huidkanker. Het melanoom kan uitzaaien naar andere organen.

Merkelcelcarcinoom

Een merkelcelcarcinoom (merkelceltumor) is een vorm van huidkanker die weinig voorkomt. Dit ronde, glanzend rode of roodpaarse bobbeltje kan binnen enkele maanden of weken tot 8 centimeter groot worden. Zit meestal op zonbeschenen lichaamsdelen als het hoofd en kan zich uitzaaien. De tumor wordt vrijwel altijd chirurgisch…

Morbus Bowen

M. Bowen is een huidafwijking die vooral voorkomt op latere leeftijd en op aan zonlicht blootgestelde delen van de huid. M. Bowen ontstaat zeer oppervlakkig op de huid en kan zich mogelijk ontwikkelen tot huidkanker.

Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom (PCC) is een vorm van huidkanker die kan voorkomen in zowel de huid als in slijmvliezen. Langdurige blootstelling aan zonlicht is de belangrijkste oorzaak. Er is een kleine kans op uitzaaiingen.