Huidinfecties | parasieten

Infecties van de huid kunnen veroorzaakt worden door bacteriën, virussen, schimmels, gisten, insecten of parasieten. Kenmerken van huidinfecties zijn roodheid, pijn, zwelling, zweertjes, puistjes of pusvorming en soms koorts.

Het risico op een infectie is groter wanneer de huid beschadigd is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een wondje of bij andere huidziekten, zoals eczeem. Sommige huidinfecties zijn besmettelijk. De behandeling van huidinfecties is mede afhankelijk van de ernst en van de oorzaak. Op deze pagina vindt u een overzicht van de huidinfecties die veroorzaakt (kunnen) worden door parasieten.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Folliculitis

Folliculitis is een ontsteking van de haarzakjes. Kenmerken zijn bultjes en puistjes met roodheid eromheen. Het komt het vaakst voor op het behaard hoofd, het gezicht, de armen en benen en de billen. Het kan besmettelijk zijn.

Hoofdluis

De hoofdluis is een parasiet die gevonden wordt op warme behaarde plekken. Luizeneiren kleven aan de haren en soms zijn de luizen aanwezig tussen de haren, op de huid of in de kleren. Hoofdluis veroorzaakt jeuk en komt vooral voor bij schoolgaande kinderen.

Schaamluis

Schaamluis is een vervelende maar ongevaarlijke aandoening die vooral jeuk geeft. Het wordt veroorzaakt door schaamluizen, ook wel platjes genoemd. De luizen kunnen op alle behaarde delen van het lichaam zitten, behalve in het hoofdhaar. Schaamluis komt niet zo vaak meer voor, waarschijnlijk omdat jongeren nu het schaamhaar…

Schurft

Schurft is een erg besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een klein beestje. De huidafwijkingen die je ziet bij schurft zijn de gangetjes die de mijt graaft, zichtbaar als een rood streepje. Daaromheen zitten rode bultjes die vooral 's nachts erg jeuken.

Trichomonas

Trichomonas is een soa, veroorzaakt door een parasiet. Infectie met trichomonas kan een ontsteking geven van de plasbuis, vagina of blaas. Klachten bij vrouwen zijn een groene, vies ruikende schuimige vaginale afscheiding, rode schaamlippen en pijn bij het plassen. Bij mannen kan er pijn bij het plassen zijn.