Huidafwijkingen van buitenaf

Bij deze groep van huidaandoeningen is er een factor van buitenaf die de huidafwijking veroorzaakt. Het soort huidafwijking en de plaats daarvan op het lichaam kunnen erg variëren, afhankelijk van de oorzaak. Zo kan er gedacht worden aan beschadiging van de huid door de zon, maar ook aan beschadiging van de huid die door de mens zelf wordt veroorzaakt. Voorbeelden hiervan zijn blauwe plekken, brandwonden, schaafplekken of snijwonden.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Automutilatie

Automutilatie is opzettelijke beschadiging van het eigen lichaam. Afhankelijk van de manier van beschadiging kunnen er blauwe plekken, schaafwonden, brandwonden, snij-, krab- en buitwonden en uitgetrokken haren zijn. Automutilatie gebeurt vaak op makkelijk bereikbare plekken zoals het gezicht, armen, benen en de borst.

Bedwantsen

Een bedwants of wandluis is een insect, zo groot als een appelpitje. In Nederland waren deze parasieten uitgeroeid, maar sinds tien jaar komen ze weer voor. Ze leven vooral in en rond bedden en voeden zich daar met het bloed van slapende mensen. Hun beten kunnen erg jeuken. Eenmaal aanwezig, zijn bedwantsen moeilijk te…

Blauwe plek

Blauwe plekken zijn een soort bloeduitstortingen door beschadigingen van fijne bloedvaatjes onder de huid. Het zijn plekken met een duidelijk begrensde rand die vaak pijnlijk zijn als je erop drukt. In de loop van de tijd verkleurt en vervaagt de plek.

Bloemkooloor

Bij een bloemkooloor is de oorschelp blijvend vervormd. Dit kan ontstaan door een beschadiging, zoals een flinke klap op het oor (bijvoorbeeld bij het boksen) of piercing door het bovenste gedeelte van het oor. Dan kan een bloeduitstorting ontstaan, die een arts zo snel mogelijk moet behandelen.

Dazenbeet

De daas is een bloedzuigend insect dat tot de familie van de Tabanidae behoort. Een daas wordt vaak verward met de horzel. De aandoening ontstaat altijd door de beet van een vrouwtjesdaas. Je kan hierdoor een klein, pijnlijk, jeukend en rood wondje krijgen.

Eksteroog

Een eksteroog is een (pijnlijke) verdikking en bevindt zich meestal op de onderkant van de voet of aan de zijkant van de tenen. Het kan ook tussen de tenen ontstaan. Hoe hoger de leeftijd, hoe vaker het voorkomt.

Insectenbeet

Een insectenbeet is een beet of steek van een insect waarop vaak een huidreactie optreedt. Over het algemeen zijn insectenbeten vervelend, maar niet gevaarlijk. Een insectenbeet veroorzaakt een sterk jeukende zwelling. De reactie kan zodanig ernstig zijn dat er blaarvorming optreedt. Sommige mensen zijn allergisch voor het…

Kindermishandeling

Kindermishandeling is elke vorm van geweld of verwaarlozing door ouders of andere personen waardoor voor het kind schade ontstaat. De huidafwijkingen die gezien kunnen worden zijn verschillend. Voorbeelden zijn blauwe plekken, schaafwonden, brandwonden, snij-, krab- en bijtwonden en uitgetrokken haren. Kindermishandeling kom…

Kruipworm

De huidaandoening kruipworm wordt veroorzaakt door larven van parasieten. Ze dringen het lichaam binnen via de huid en graven in de opperhuid heftig jeukende gangetjes. Ze zitten meestal op de voeten, rug of billen. Dit zijn de plekken waar huid in contact is gekomen met grond, besmet met larven. Je kunt deze parasitaire…

Wintertenen

Wintertenen of winterhanden zijn huidafwijkingen aan de tenen of handen die ontstaan door kou. Het wordt ook wel perniones genoemd. Op de plekken die blootgesteld zijn aan kou ontstaan één of meerdere rode tot paarse vlekken, knobbels, bultjes of platte plekken (plaques).