Haarziekten

Haarziekten is de verzamelnaam voor een groep aandoeningen die uitgaan van de haren of de haarfollikels. Haar heeft bij de mensen geen vitale functie, maar de psychologische gevolgen van afwijkende beharingen kunnen erg groot zijn. Haren bevinden zich over de gehele huid, behalve op de handpalmen en voetzolen.   
Er kan sprake zijn van verminderde beharing, vermeerderde beharing of abnormale beharing.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Alopecia areata (AA)

Huidaandoening waarbij plotseling kale plekken ontstaan in behaarde gebieden, meestal op de hoofdhuid. Deze plekken zijn scherp begrensd, rond of ovaal en aan de rand zitten korte haartjes die dun beginnen en breed uitlopen (uitroeptekenharen). Bij een klein deel van de kinderen ontstaat kaalheid van de hele hoofdhuid.

Hirsutisme

Bij hirsutisme groeien er bij vrouwen haartjes op hun lichaam waar mannen die normaal hebben. Bijvoorbeeld op de kin en bovenlip, dijen, buik en rug. Dit begint vaak in de puberteit. Het komt veel voor en kan verschillende oorzaken hebben.

Trichotillomanie

Trichotillomanie is een aandoening waarbij iemand zelf zijn eigen haar uittrekt, meestal van de hoofdhuid, soms van de wimpers en wenkbrauwen. Dit kan onbewust gebeuren of juist dwangmatig. Er zijn kale plekken op het hoofd, meestal op het voorhoofd en bij de slapen. Typisch is dat de plek nooit helemaal kaal is. Er groeien…