Fotodermatosen

Fotodermatosen zijn aandoeningen waarbij er een abnormale reactie van de huid is op licht (ultraviolet licht). Hiervoor zijn veel verschillende oorzaken. Zo kan er een fout zitten in het genetische materiaal, waardoor de huidcellen na beschadiging door zonlicht minder goed kunnen herstellen. Dit is het geval bij xeroderma pigmentosa en trichothiodystrofie. Er kan zich door een probleem in de stofwisseling een stofje in huid ophopen wat zonlicht aantrekt en daardoor een huidreactie geeft. Dit is het geval bij erytropoëtische protoporfyrie (EPP).

Daarnaast kunnen chemische stoffen ervoor zorgen dat de huid gevoeliger wordt voor zonlicht. Dit gebeurt bij fototoxische en fotoallergische reacties. Ook zijn fotodermatosen waarvan we niet goed weten waardoor ze ontstaan: chronische polymorfe lichtdermatose en hydroa vacciniforme. Als laatste zijn er huidziekten die verergeren door zonlicht, zoals lupus erythematodes.

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en de symptomen, maar bestaat vooral uit bescherming tegen het (zon)licht.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Chronische Discoïde lupus erythematodes

Chronische Discoïde lupus erythematodes (CDLE), ook wel huidlupus, wordt beschouwd als een auto-immuunziekte. Er ontstaan rode, licht schilferende plekken, meestal op zonbeschenen lichaamsdelen. CDLE is niet te genezen en wordt behandeld met hormoonzalven, crèmes of lotions (lokale corticosteroïden) en eventuele orale…

Erytropoëtische protoporfyrie

Erytropoëtische protoporfyrie (EPP) is een erfelijke stofwisselingsziekte waarbij iemand overgevoelig is voor zonlicht en soms ook voor bepaalde soorten kunstlicht. Er zijn zowel in de zomer als in de winter klachten. De huid gaat jeuken of pijn doen en is vaak rood gezwollen. Sommige mensen met EPP krijgen beschadigingen…

Fotoallergische reactie

Overgevoeligheid voor (zon)licht. Fotoallergie is een abnormale reactie van de huid op bepaalde stoffen in combinatie met zonlicht, waarbij een immunologisch mechanisme is betrokken. Eigenlijk is er een allergie voor een bepaalde stof, die pas in werking treedt zodra er ook licht met de huid in contact komt

Fototoxische reacties

Overgevoeligheid voor (zon)licht. Iedereen kan een fototoxische reactie krijgen bij voldoende van de fototoxische stof en blootstelling aan een bepaalde hoeveelheid UV-straling. De stof wordt als het ware ‘geactiveerd’ door het zonlicht waarna ze direct inwerkt op de huid en de huid beschadigt.

Hydroa vacciniforme

Hydroa vacciniforme (HV) is een zeldzame fotodermatose. Een fotodermatose is een aandoening waarbij de huid abnormaal reageert op licht. Bij HV ontstaan rode vlekken na blootstelling van de huid aan zonlicht. Dit worden blaasjes en korsten.

Subacute cutane lupus erythematodes

Subacute cutane lupus erythematodes (SCLE) wordt beschouwd als een auto-immuunziekte. Daarbij ontstaan rode schilferende vlekken, vooral op zonbeschenen lichaamsdelen. Deze vlekken komen vaak symmetrisch voor op de huid.

Systemische lupus erythematosus

Systemische lupus erythematosus is een auto-immuun aandoening van de huid en andere organen. Kenmerkend is een vlindervormige uitslag op het gezicht en zonovergevoeligheid. De aandoening begint meestal tussen de 20 en 40 jaar en komt vaker voor bij vrouwen.

Trichothiodystrofie

Trichothiodystrofie is een zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte. Een hoofdkenmerk van trichothiodystrofie is dat het haar erg breekbaar is. Daarnaast kunnen er verschillende andere symptomen zijn, zoals huid- en nagelproblemen, infecties en groeiproblemen.

Xeroderma pigmentosa

Xeroderma pigmentosa (XP) is een zeldzame, erfelijke aandoening waarbij er een extreme gevoeligheid is voor licht. Kenmerken zijn pigmentveranderingen, huidveroudering en huidkanker. De aandoening komt evenveel bij mannen als bij vrouwen voor.

Zonneallergie

Zonneallergie is een abnormale reactie van de huid op zonlicht. Meestal beginnen de klachten in het voorjaar. Enkele minuten tot uren nadat de huid blootgesteld is aan de UV-straling ontstaan roodheid, bultjes en blaasjes. Vaak jeukt dit. In de zomer worden de klachten vaak minder, door gewenning aan de zon. Zonneallergie…