Eczemateuze huidaandoeningen

Eczeem is een steriele ontstekingsreactie van de huid. Dit betekent dat de ontsteking niet veroorzaakt wordt door een virus of bacterie.

Er zijn verschillende vormen van eczeem. Eczeem kan enerzijds veroorzaakt worden door factoren die van buitenaf op het lichaam inwerken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij luiereczeem, waarbij urine en ontlasting de huid irriteert. Anderzijds kan het eczeem ook van binnenuit komen (aangeboren), bijvoorbeeld bij constitutioneel eczeem.

Meestal jeukt eczeem en soms kan het ook pijnlijk zijn, door kloofjes. Andere veel voorkomende symptomen zijn roodheid, schilfering, bultjes en soms blaasjes. De behandeling bestaat vaak uit adviezen en het smeren van een zalf of crème. Dit is vaak een hormoonzalf die de afweer in de huid onderdrukt. Sommige soorten eczeem zijn moeilijk te behandelen en vragen langdurige begeleiding van een arts en/of gespecialiseerde verpleegkundige.

Aandoeningen die onder Aangeboren huidaandoeningen vallen

Ataxia telangiectasia

Ataxia telangiectasia (AT) is een zeldzame erfelijke aandoening van het afweersysteem en van de zenuwen. AT wordt veroorzaakt door een fout in het erfelijke materiaal, de genen. Het eerste symptoom van de ziekte is vaak de verstoring van het evenwicht (ataxie). Rond de leeftijd van 3 tot 5 jaar ontwikkelen de kinderen…

Berg

Berg wordt gekenmerkt door gele of geelbruine vettige schilfers op het hoofd van pasgeboren kinderen. De huid eromheen kan wat rood zijn door irritatie. Het ontstaat doordat het natuurlijke vetlaagje op de huid van een pasgeborene, vernix genoemd, indroogt. Baby's hebben er over het algemeen geen last van.

Clownseczeem

Clownseczeem heet officieel periorale dermatitis. Dit is een algemeen voorkomende huidaandoening rondom de mond. Het woord perioraal betekent rond de mond en dermatitis betekent ontsteking van de huid.

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een soort huidontsteking. Kenmerken zijn jeuk, een droge en ruwe huid, rode en schilferende plekken, bultjes en korstjes. Bij baby's kan het eczeem op veel plekken op het lichaam zitten, bij oudere kinderen zit het vooral in de huidplooien. Binnen families komen eczeem, voedselallergie, astma,…

Hoofdroos

Bij hoofdroos zitten witte schilfertjes op de hoofdhuid en in de haren. Dit zijn oude huidcellen die loslaten van de hoofdhuid. Deze milde vorm van seborrhoïsch eczeem kan geen kwaad. Begint meestal na de puberteit, vooral bij mannen.

Pityriasis alba

Pityriasis alba is een huidaandoening met lichte vlekken. In het begin zijn er meestal roze vlekken te zien. Deze vlekken worden later lichter van kleur. De huid is daarbij droog en de plekjes kunnen jeuken. In de zomer worden de vlekken opvallender. Meestal zit pityriasis alba op de wangen, maar het kan ook op het bovenste…

Seborrhoïsch eczeem

Bij seborrhoïsch eczeem zijn er vettige schilfers en roodheid. Er zijn twee vormen. De juveniele vorm komt voor bij baby's tot 1 jaar waarbij als het eerste schilfers in het luiergebied ontstaan en daarna ook op andere plekken. De adulte vorm komt voor bij jongvolwassenen. Er zijn vettige schilfers en een rode huid op…

Smetplekken

Een smetplek ziet er uit als een nattende rode vlek met een vage begrenzing. Soms zijn er ook kloofjes in de diepte van de plooi. Smetplekken kunnen jeuken en bij kloofjes ook pijn geven. Smetplekken zien we vooral bij zuigelingen. Ze ontstaan meestal in de lichaamsplooien, zoals liezen, nek, oksels en bilplooi.